Az ausztrál versenyfelügyelet (ACCC) 5 millió ausztrál dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra büntette a Lorna Jane ruházati vállalatot, amely marketingkampányában azt állította, hogy az új kollekciója meggátolja a koronavírus terjedését.


A Lorna Jane azt állította úttörőnek hirdetett, LJ Shield technológiával felszerelt legújabb kollekciójáról, hogy megakadályozza a vírus terjedését. A cég marketingkampánya tavaly júliusban indult, a bírósági döntés a napokban született meg. Az ítélet kimondta, hogy a cég hamis információkkal félrevezette a vásárlókat, és olyan magatartást tanúsított, amely megtévesztő lehet a nyilvánosság számára.

A vezető terel

A Lorna Jane együttműködően elfogadta a bíróság döntését, de fenntartja álláspontját, amely szerint a beszállítója okolható a félrevezető információkért. Bill Clarkson, a cég vezérigazgatója hozzátette, a beszállítójukkal bizalmas kapcsolatot ápolnak, így kifejezetten fájó a félreinformálás. Az említett partner antibakteriális és antivirális jelzőkkel illette a technológiát, amelyet Ausztrália mellett az USA-ban, Kínában és Tajvanon is értékesített. A bíróság szerint a vásárlók jogosan gondolhatták azt, hogy a cég tudományos kutatásokra és bizonyítékokra alapozta a hirdetését, de mint kiderült, ez nem így történt. A döntés során súlyosbító tényezőnek számított, hogy a cég tevékenysége közegészségügyi kockázatot hordozott magában.

A márka megálmodója és alapítója, Lorna Jane Clarkson is gyanúba keveredett. Kiderült, ő hagyta jóvá a kampányt, ráadásul hamis információkat terjesztett egy újságban és egy Instagram videóban is. A bíróság kötelezte a céget, hogy adjon ki hivatalos tájékoztatást a félrevezető hirdetési kampányáról. Továbbá a következő három évben nem aggathat antivirális jelzőket a termékeire, hacsak nincs tudományos bizonyított alapja az állításának. Lorna Jane 30 évvel ezelőtt alapította az üzletét, amely ma már Új-Zélandon, Szingapúrban és az USA-ban is megtalálható.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Szegénységi csúszdán a magyar nyugdíjasok, mi lehet a megoldás?

Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta a Portfolio-nak Farkas András nyugdíjszakértő, aki néhány megoldási javaslatot is ismertetett.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!