Rákkeltő légzéssegítő gépeket hív vissza a Philips
A Philips több millió lélegeztetőgépet és légzőkészüléket hív vissza, ugyanis egy rossz minőségű alkatrész rákot, vagy akár fulladást okozhat – írja a Reuters.


A holland orvostechnikai cég közölte, hogy globálisan 3-4 millió lélegeztetőgépet és úgynevezett CPAP légzőkészüléket hív vissza egy hibás alkatrész miatt. A gépekbe szerelt, habszivacs-szerű, zajcsökkentésre használt szűrő apró darabokra szakadhat a mindennapi használat során. A páciensek könnyen belélegezhetik a foszlányokat, amelyek irritálhatják a légutakat. A nagyobb probléma viszont az, hogy a szűrő rákkeltő hatású. Ráadásul az is kiderült, hogy a lebomló szűrőből felszabaduló gázok is rákot okozhatnak. Egy nagyobb belélegzett darab pedig a páciens fulladását is eredményezheti.

Fő a biztonság

A Philips az áprilisban zárult első negyedéves jelentésében világított rá először a problémára. A cég nagyjából 303 millió dolláros (87,2 milliárd forint) veszteségre számít a visszahívások miatt. A többi ágazat sikeressége várhatóan kompenzálni fogja az alvási és légzőszervi részleg bevételkiesését.

A cég azt javasolja azoknak a vásárlóknak, akik CPAP légzőkészüléket használnak, hogy azonnal függesszék fel a gépek alkalmazását. Ezeket a légzőkészülékeket az alvási apnoe kezelésére használják. Az apnoe súlyos alvászavar: a légzés alvás közben időről-időre kimarad, majd újra elindul. Sokszor erős horkolás társul hozzá.

A lélegeztetőgépek esetén már más a helyzet. Az orvosoknak mérlegelniük kell, hogy a szűrő lebomlásának veszélye indokolja-e a lélegeztetőgépek ideiglenes leállítását, illetve lecserélését.

Dolgoznak az ügyön

A Philips szóvivője, Steve Klink szerint a vállalat az egészségügyi hatóságok közreműködésével azon dolgozik, hogy az összes érintett készülékben kicserélje a problémás alkatrészt. Ez még egy kicsit várat magára, ugyanis az új szűrőnek még számos egészségügyi teszten át kell mennie. A Philips közleménybe adta, hogy amint lehet, az összes érintett készüléket megnevezi, visszahívja, illetve helyrehozza.

A Philips 74 százalékos bevételnövekedést könyvelhetett el az áprilisban zárult első fiskális negyedévében, az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest. A cég bevételei így elérték a 438 millió dollárt. (Nyitóképünk illusztráció, NEM a visszahívott terméket ábrázolja.)

Ne hagyd ki!