Újabb csalás terjed az interneten
Fotó: Shutterstock

Vigyázz, ha ilyen üzenetet kapsz Chrome-on!

Újabb támadásokat indítottak kiberbűnözők gyanútlan internetezők ellen. A friss kampányukban veszélyes kód futtatására próbálják rávenni az áldozataikat. Az így telepített kártevők képesek bizalmas adatokat lopni a számítógépekről.


Újra támadnak a kiberbűnözők

Újfajta kártevő terjesztésével próbálkoznak kiberbűnözők az interneten. A módszerük, hogy Google Chrome, Word, illetve OneDrive hibajavításokkal kapcsolatos, hamis figyelmeztetéseket jelenítenek meg a felhasználóknak. Azonban ezek a jelzések csapdák, melyekkel veszélyes kódot juttatnak a számítógépre.

A Bleeping Computer szerint számos kiberbűnöző alkalmazza a taktikát. Ők HTML-mellékletek, illetve feltört weboldalakat használnak a trükkhöz.

Például a Chrome böngészőben is megjelenhet egy üzenet arról, hogy probléma merült fel az egyik weboldal betöltésekor. Viszont állítja, a felhasználó megoldhatja a problémát egy PowerShell parancs bemásolásával annak parancssorába. Azonban az állítólagos „javítás” helyett ez a parancs egy privát adatok lopására törekvő kártevőt telepít a gépre.

A HVG hozzáteszi, hasonló módszerrel támadhatnak e-mailben is. Ott Word dokumentumnak álcázott HTML-mellékleteket küldenek. Illetve a felhasználót egy „Word online” bővítmény telepítésére ösztönzik, szintén PowerShell parancsok megadásával.

A szakértők mindezek miatt figyelmeztetnek: legjobb az óvatosság! A felhasználók legyenek szkeptikusak a váratlan szoftverfigyelmeztetésekkel! Ha kétségük merül fel azzal kapcsolatban, érdemes bezárni az oldalt vagy a programot.

5 jel, ami vírus jelenlétére utalhat a mobileszközökön

Egyébként akár vírusok is okozhatják azt, ha nem, vagy csak nagyon lassan töltődnek be egyes weblapok. Sorolunk olyan jeleket, melyek arra utalhatnak, hogy vírussal fertőzött egy mobileszköz.

Általános használat mellett is lassabb lett a mobileszköz: A korábban gyors rendszer lomhává válik, miközben nem változnak a használati szokások. Előfordulhat az is, hogy a háttérben futó vírus miatt gyorsabban merül le a készülék. Esetleg jó térerőnél is gyengébb a hívás minősége.

Ismeretlen alkalmazás a készüléken: A felhasználó tudta nélkül egyes kártevők további programokat is telepíthetnek a mobileszközre. Ilyenkor mindenképpen törölni kell a feltételezetten fertőzött applikáció mellett a vélhetően a vírus általa telepítetteket is.

Gyanús tranzakciók: Egyes vírusosok például a Google Play-hez tartozó alkalmazásokon belüli vásárlások felületét is megtámadják. Sőt, akár emelt díjas sms-eket is küldhetnek a felhasználó beleegyezése nélkül. Ezért mindig érdemes átnézni a számlákat.

Hirtelen megjelenő hirdetések: Néhány gyártó készülékeitől nem szokatlanok az alkalmazásokban megjelenő hirdetés. Azonban, ha a reklámok olyan applikációkban tűnnek fel, melyeknél korábban nem, az szintén vírus jelenlétére utalhat. Az ilyen hirdetésekre ne kattintsunk rá!

Hozzáférhetetlen fájlok: A Ransomware típusú vírusoknál az alkalmazás megtagadhatja a hozzáférést bizonyos fájlokhoz. Sőt, teljesen ki is zárhatja a felhasználókat a készülékükből. Emiatt nem árt egy-egy Backup létrehozása.

Ne hagyd ki!