Sokan trükköznek az elektronikus fizetéssel

Januártól kötelező az elektronikus fizetés biztosítása az online kasszával rendelkező üzleteknél. A gyakorlatban viszont nincs kijelölt ellenőrző hatóság, és arról sincs információ, milyen büntetést kaphatnak a készpénzhez ragaszkodó boltosok, szolgáltatók.


Az átállás 50-60 ezer kereskedőt, szolgáltatót érintett, a bevezetés indoka az volt, hogy így több tízmilliárd forinttal csökken a készpénzforgalom, tovább fehéredik a gazdaság. Bár a kereskedők tavaly tettek egy erőtlen kísérletet arra, hogy a Pénzügyminisztérium a járvány miatt halassza el a rendelkezés bevezetését, a tárca gyorsan lesöpörte a javaslatot.

Csak készpénzes utánvétel

A webáruházak egy része eddig is csak készpénzt fogadott el, többnyire a futárnak is csak azzal lehetett fizetni. A hivatalos magyarázatuk a bankkártyás fizetés és más elektronikus megoldások elutasítására az, hogy az drága, és nem fér bele a marzsukba- írja a Napi.hu. A lap szerint most is vannak olyan készpénzes webáruházak, amelyek még arra sem vették a fáradságot, hogy legalább az általános szerződési feltételekbe belefoglalják az elektronikus fizetés lehetőségét.

És mi van a „régimódi” boltosokkal?

Vannak trükközők, akik ragaszkodnak a készpénzhez. A lap idéz egy név nélkül nyilatkozó kereskedőt, aki szerint egyes üzletek működésképtelen POS-terminálokat szereztek be, amit bármilyen ellenőrnek fel lehet mutatni, hogy van, de beüzemelni nem tudják. Akad arra is példa, hogy a vevőnek még a vásárlás előtt azt mondták, rossz a terminál. A trükközés nem túl eredeti, mégis bejön. A törvény szövegéből ugyanis nem derül ki, kinek az asztala lenne, de a végrehajtási rendelet sem fogalmazza meg pontosan, hogy melyik hatóság dolga lenne az átállás ellenőrzése.

Mindenki a másikra mutogat

  • A Napi.hu megkereste az adóhatóságot, amely azt válaszolta: az elektronikus fizetés biztosítottságának ellenőrzése nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartozik.
  • A rendőrség sem fog ilyen ügyben vizsgálódni
  • A Budapesti Önkormányzat sajtóosztályán szintén úgy tudják, nem hozzájuk tartozik az elektronikus fizetési lehetőségek ellenőrzése, a jegyzőknek nincs ilyen feladatuk. Szerintük a NAV lehetne az illetékes.
  • A lap a Pénzügyminisztériumot (PM) és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) is megkereste, de a két tárca egyelőre nem válaszolt.

A kereskedelmi törvény a végrehajtási rendeletében külön felhatalmazhatja a fogyasztóvédelmi hatóságot arra, hogy ellenőrizze a kereskedőket bizonyos szabályok betartása kapcsán, de ebben az esetben ez elmaradt. Valószínűleg legfeljebb a jegyzők vizsgálódhatnának, de a lap szerint annak sem volna sok értelme, mert a jogszabályok nem tisztázzák, hogy milyen büntetés jár azoknak a boltosoknak, szolgáltatóknak, akik nem biztosították vevőiknek az elektronikus fizetés lehetőségét.


Ne hagyd ki!