Januártól kötelező az elektronikus fizetés biztosítása az online kasszával rendelkező üzleteknél. A gyakorlatban viszont nincs kijelölt ellenőrző hatóság, és arról sincs információ, milyen büntetést kaphatnak a készpénzhez ragaszkodó boltosok, szolgáltatók.


Az átállás 50-60 ezer kereskedőt, szolgáltatót érintett, a bevezetés indoka az volt, hogy így több tízmilliárd forinttal csökken a készpénzforgalom, tovább fehéredik a gazdaság. Bár a kereskedők tavaly tettek egy erőtlen kísérletet arra, hogy a Pénzügyminisztérium a járvány miatt halassza el a rendelkezés bevezetését, a tárca gyorsan lesöpörte a javaslatot.

Csak készpénzes utánvétel

A webáruházak egy része eddig is csak készpénzt fogadott el, többnyire a futárnak is csak azzal lehetett fizetni. A hivatalos magyarázatuk a bankkártyás fizetés és más elektronikus megoldások elutasítására az, hogy az drága, és nem fér bele a marzsukba- írja a Napi.hu. A lap szerint most is vannak olyan készpénzes webáruházak, amelyek még arra sem vették a fáradságot, hogy legalább az általános szerződési feltételekbe belefoglalják az elektronikus fizetés lehetőségét.

És mi van a „régimódi” boltosokkal?

Vannak trükközők, akik ragaszkodnak a készpénzhez. A lap idéz egy név nélkül nyilatkozó kereskedőt, aki szerint egyes üzletek működésképtelen POS-terminálokat szereztek be, amit bármilyen ellenőrnek fel lehet mutatni, hogy van, de beüzemelni nem tudják. Akad arra is példa, hogy a vevőnek még a vásárlás előtt azt mondták, rossz a terminál. A trükközés nem túl eredeti, mégis bejön. A törvény szövegéből ugyanis nem derül ki, kinek az asztala lenne, de a végrehajtási rendelet sem fogalmazza meg pontosan, hogy melyik hatóság dolga lenne az átállás ellenőrzése.

Mindenki a másikra mutogat

  • A Napi.hu megkereste az adóhatóságot, amely azt válaszolta: az elektronikus fizetés biztosítottságának ellenőrzése nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartozik.
  • A rendőrség sem fog ilyen ügyben vizsgálódni
  • A Budapesti Önkormányzat sajtóosztályán szintén úgy tudják, nem hozzájuk tartozik az elektronikus fizetési lehetőségek ellenőrzése, a jegyzőknek nincs ilyen feladatuk. Szerintük a NAV lehetne az illetékes.
  • A lap a Pénzügyminisztériumot (PM) és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) is megkereste, de a két tárca egyelőre nem válaszolt.

A kereskedelmi törvény a végrehajtási rendeletében külön felhatalmazhatja a fogyasztóvédelmi hatóságot arra, hogy ellenőrizze a kereskedőket bizonyos szabályok betartása kapcsán, de ebben az esetben ez elmaradt. Valószínűleg legfeljebb a jegyzők vizsgálódhatnának, de a lap szerint annak sem volna sok értelme, mert a jogszabályok nem tisztázzák, hogy milyen büntetés jár azoknak a boltosoknak, szolgáltatóknak, akik nem biztosították vevőiknek az elektronikus fizetés lehetőségét.


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!