Aprópénzből épített oszlopok és egy  befőttesüveg
Fotó: Shutterstock

5+1 dolog, amire szinte észrevétlenül folyik el a pénzünk

Nyakunkon az infláció, és szinte minden területen áremelkedést okoz. Ezért fontosabb, mint valaha, hogy odafigyeljünk minden forint elköltésére.


Még a legspórolósabb emberek is találhatnak olyan összeget, amelyet nem feltétlenül kellett volna kiadniuk. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a hét leggyakoribb pénzcsapdát.

1. Banki díjak

Ha elfelejtettünk élni a havi egyszeri, összesen 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, érdemes felkeresni a bankot. Az is lehet, hogy átutalásokért fizetünk díjakat, amelyeket egy kedvezőbb számlacsomagban nem kellene. Érdemes tájékozódni a bankunk vagy más bankok új számlaajánlatairól, mert kiderülhet, hogy sokkal kedvezőbb kondíciókkal kezelnék a pénzünket. Sok kicsi sokra megy, néhány száz forint havonta éves szinten akár tízezres költség is lehet.

2. Leárazáson szükségtelenül beszerzett holmik

Vitathatatlanul lelkesítő érzés, ha valamit olcsóbban tudunk megvenni, mint általában. De ha olyasmire költünk így, amire valójában nincs szükségünk, az már pénzpocsékolás.

Legjobb, ha várunk 24 órát, mielőtt a kosárba tennénk a leárazott holmit. Lehet, hogy másnap már nem lesz meg, de az is lehet, hogy 24 óra alatt kihűl a lelkesedésünk, és rájövünk, hogy nincs is szükségünk az árucikkre. Különösen érdemes ezt az elvet követni nagy értékű holmiknál. Ha nem érezzük azonnal úgy, hogy nem tudunk nélküle élni, megéri azt az egy nap gondolkodást.

3. Előfizetések, amiket nem használunk

Az amerikai Chase bank tavalyi összegzése szerint az ügyfelek csaknem 70 százaléka havi több mint 50 dollárt költ olyan ismétlődő kifizetésekre, ahol a megrendelt szolgáltatást nem vették igénybe, vagy nem is akarták. Ennek egyik fő oka, hogy az emberek gyakran feliratkoznak ingyenes próbaidőszakra, de aztán elfelejtik törölni magukat, mielőtt a szolgáltatás fizetőssé válik. Ez egy egyszerű módja a pénzkidobásnak.

Még ha a bankszámlánk automatikus fizetésre is van beállítva – ami okos dolog a késedelmes fizetési díjak elkerülése érdekében -, érdemes minden hónapban gondosan átnézni a számlakivonatot, és törölni vagy visszamondani a nem használt szolgáltatásokat.

4. Ételpazarlás

2021 szeptemberi adatok szerint a hazai háztartási élelmiszerhulladék-mennyiség fejenként 68 kilogrammról 65 kilogrammra csökkent 2016 és 2019 között. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közlése szerint ez még mindig jelentős, de az uniós átlag ennél is több, meghaladja a 70 kilogrammot. Lehet, hogy a mi háztartásunk az átlag alatt van a hulladékpazarlás tekintetésben, de amíg egy morzsa is a szemétbe kerül, mindig van min csökkenteni.

Mielőtt bevásárolni indulunk, érdemes átnézni a hűtőszekrényt. A következő napok étkezéseit és a bevásárlólistát az abban talált maradékok alapján tervezzük meg. Ily módon nemcsak felhasználhatunk mindent, mielőtt megromlana, hanem valószínűleg kevesebb új élelmiszert is veszünk, ami a kukában végezné.

5. Biztosítások

Az otthon- és autóbiztosítás díja idővel növekszik, ezért érdemes végigböngészni a biztosítók új ajánlatait, és akár biztosítót is váltani. Ne feledjük, az új ügyfelek általában kedvezményeket kapnak.

5+1. Hitelkártya-díjak

A hitelkártyák hasznosan lehetnek hirtelen jött pénzszűke esetén, azonban a magunk előtt görgetett adósság idővel jelentős költségekkel járhat. Érdemes az adósságot a lehető legrövidebb időn belül lerendezni, és aztán egy időre félretenni a hitelkártyát. Ha felgyülemlett rajta egy nagyobb tartozás, az a legbiztosabb jele annak: érdemes visszatérnünk a készpénzfizetéshez, hogy anyagi kereteinket ne lépjük túl.

Ne hagyd ki!