Így vásárolunk háztartási gépet
Fotó: Shutterstock

Új, esetleg használt? Így vásárolunk háztartási gépet

A magyarok rendkívül árérzékenyek, ha háztartásigép-vásárlásról van szó: akkor vesznek csak újat, ha elromlott a régi, a vásárlásnál pedig az ár és az energiafogyasztás a legfontosabb tényező. Egyebek között ez is kiderült a Gorenje legfrissebb, hazai reprezentatív kutatásából.

A magyarok több mint háromnegyede csak akkor vásárol új háztartási gépet, ha elromlik a meglévő és drága lenne a szerelés vagy az alkatrészcsere. Nagyon ritka, hogy az energiafogyasztása vagy a dizájnja miatt cserélnek gépet. Füle Norbert, a Gorenje Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy új háztartási gépek vásárlásakor továbbra is az ár a legfontosabb szempont. A válaszadók 79 százaléka dönt így, de fontos szempont még a készülék energiafogyasztása (55 százalék) és a készülék márkája (35 százalék) is.

Mikrohullámú sütő szinte minden háztartásban akad és minden második magyarnak turmixgépe is van otthon, valamint a különálló fagyasztó és a mosogatógép is népszerű termékek. Érdekes, hogy habár az air fryer új típusú készülék a piacon, mégis több embernek van (27 százalék), mint kenyérsütőgépe (19 százalék).

A megkérdezettek legnagyobb része (41 százalék) még sosem vásárolt használt háztartási gépet és nem is fog, mert inkább új készüléket vesz. Mindössze minden negyedik ember vásárolt már valaha használt készüléket, közülük viszont sokan – a válaszadók 7 százaléka – elégedetlen a termékkel.

Meglepő, hogy elromlott készülék esetén tízből csak három magyar hívja a szakszervizt, ha garanciális időn belül van, ezt követően inkább szerelőt keresnek maguktól (25 százalék) vagy ismerős szereli meg a készüléküket (12 százalék). Tíz emberből csak egy keres márkaszervizt, ha letelt a garanciális idő.

Füle Norbert szerint a gyártóknak még sok feladatuk van abban, hogy a fogyasztók megbízhassanak a márkákban. Az állami háztartásigép-szerelői képzés 20 éve megszűnt, ami azért jelent nehézséget, mert a szerelők idősödnek és a háztartási gépek egyre bonyolultabbak. Hozzátette, az iparág ugyan nemrég újrakezdte a képzést a középiskolákban, de ennek eredményei csak később lesznek láthatók.

Áprilisban írtunk arról, hogy változtatott a kormány a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó, kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeleten. A módosítással eltörölték a 10 ezer és 100 ezer forint közötti bruttó vételárú termékekre vonatkozó, legkevesebb 12 hónapos jótállást. Helyette minden 10 ezer és 250 ezer forint közötti tartós fogyasztási cikkre minimum 24 hónapos jótállást kell vállalniuk a kereskedőknek.

Az Európai Parlament idén áprilisban jóváhagyta azt a jogszabályt, amely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak inkább javítaniuk kell a meghibásodott termékeket azok cseréje helyett. Az új szabály értelmében a gyártóknak időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a javításhoz való jogukról. A garanciális időszakon belül megjavított termékekre további egy évvel meghosszabbodik a jótállás, ezzel is arra ösztönözve a fogyasztókat, hogy ne a cserét válasszák.


Ne hagyd ki!