Túl sok benne az aflatoxin
Fotó. Shutterstock

Figyelem! Extrudált kenyeret hívtak vissza rákkeltő anyag miatt

Az Abonett egyik extrudált kenyerét hívta vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert határéték felett tartalmaz egy egyebek mellett rákkeltő anyagot. Mutatjuk a részleteket!


Abonett kenyeret hívott vissza a Nébih

Az Abonett gluténmentes extrudált kenyér, zöldséges, 100 grammos verzióját hívta vissza a Nébih, határérték feletti aflatoxin-tartalma miatt szerdán. A hivatal arra kéri azokat, akik vásároltak a termékből, hogy ne fogyasszák el! A Spar és Auchan üzletek a lenti adatokkal azonosított árucikkeket a vásárlás helyén visszaveszik. Az élelmiszer az Abonett honlapján megadott címre is visszaküldhető.

A termékvisszahívás kizárólag ezekkel az adatokkal azonosított termékre vonatkozik:

  • Termék neve: Abonett gluténmentes extrudált kenyér, zöldségekkel, 100 g
  • Minőségmegőrzési idő: 2023.08.20
  • Tételszám: 20.08.2023
  • Termék EAN kódja: 5997148703625
  • Számlán szereplő cikkszám: KT01001

Kép a termékről

Abonett glut\u00e9nmentes extrud\u00e1lt keny\u00e9r, z\u00f6lds\u00e9gekkel, 100 g

Fotó: Nébih

De mi az az aflatoxin?

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet.

A kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek.

Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (pl. földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica. Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő tehenek esetében a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin tartalmát Uniós jogszabály írja elő.

Ne hagyd ki!