A pénztárcánkat is kellemesen érintheti, ha megfogadunk néhány tanácsot
Fotó: Shutterstock

8 tipp, hogy ne a kidobott élelmiszerről szóljon a húsvétunk

Elképesztő mennyiségű élelmiszer megy kárba éves szinten Magyarországon, ami amellett, hogy felesleges pénzkidobás, környezetvédelmi aggályokat is felvet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellát minket néhány jó tanáccsal, hogyan lehet fenntarthatóbb a húsvétunk.


Húsvét maradékok nélkül

300 ezer tonna élelemiszer megy kárba éves szinten Magyarországon. Ez a mennyiség bőségesen fedezné nagyjából félmillió ember éves fogyasztását. A pazarlás környezetvédelmi problémákat is felvet, ráadásul pénzkidobás. Ünnepek idején különösen sok élelmiszerek megy a kukába. De nézzük a tippeket.

Jól jöhet néhány ötlet

Húsvétkor általában nehéz megbecsülni a várható vendégeink számát, ezért jellemzően több fogással készülünk, ezek egy része nagy eséllyel végezheti a szemetesben. A Nébih szakemberi összegyűjtötték, mire ajánlott odafigyelnünk. Íme a lista:

  • Amennyiben tojást festünk használjuk fel azt, amit belőle kifújtunk. A nyers tojássárgáját és -fehérjét lefagyaszthatjuk és később felhasználhatjuk. A színezéséhez használhatunk élelmiszerhulladékot, például lila- vagy vöröshagymahéjat, cékla héjat, lilakáposzta külső leveleit vagy kávézaccot.
  • Készítsünk hosszan eltartható, száraz süteményeket.
  • Az ünnep előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztót, azért, hogy a megmaradt fogásoknak legyen elég hely. Az ott talált élelmiszereket a húsvéti menühöz is felhasználhatjuk (például a fagyasztott húsból lehet fasírozott, a mirelit zöldségből pedig köret).
  • Az élelmiszerbiztonság miatt a hűtő 0 és 5 °C között működjön, az ételek pedig ne maradjanak 2 óránál tovább a szobahőmérsékleten.
  • Például a sonka, sonkatekercs, főtt tojás, tojássaláta, sárgatúró, sült húsok, habos-krémes sütemények jellemzően gyorsan romló élelmiszerek, ezért egyszerre csak kisebb mennyiséget tálaljunk fel belőlük, tartsuk őket a hűtőben.
  • Általában az élelmiszerek fagyasztása a legjobb tartósítási módjuk. Az ételeket adagonként, felcímkézve csomagoljuk, így nem kell a szükségesnél nagyobb mennyiséget kiolvasztani.
  • A hűtés és a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat. A maradékokat ezért fagyasztás előtt - amelyiket lehet - forraljuk fel, így védekezzünk az élelmiszerfertőzések ellen.
  • A lefagyasztott maradékokat később más fogásokhoz is felhasznosíthatjuk. Például a sonkából és főzővizéből készülhet bableves, vagy a főtt tojásból rakott krumpli. Nos és persze az elmaradhatatlan sonkás tésztáról sem feledkezzünk meg!

Ne hagyd ki!