Két rózsaszín papírból kivágott szívecske egymás mellett egy sötét felületen
Fotó: Unsplash

A szerelmet hazudó csalók nem a szíveket lopják el

Sokan még mindig nem tudnak ellenállni a kibertér hódítóinak.


Nem túl romantikus adatok

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának (FTC) jelentése szerint tavaly az úgynevezett romantikus csalók csak az amerikai polgárokat több mint 547 millió dollárral, átszámítva nagyjából 170 milliárd forinttal károsították meg. Ez 80 százalékos növekedést jelent a 2020-as, és hatszoros gyarapodást a 2017-es eredményekhez képest.

A romantikus csalásokból eredő pénzügyi veszteségek az elmúlt években az egekbe szöktek, öt év alatt összesen több mint 1,3 milliárd dollárral gazdagodtak a pofátlan bűnözők.

A romantikus, más néven bizalmi csalás során a bűnözők hamis online személyazonosságokat használnak, amelyek segítenek elnyerni a potenciális áldozatok bizalmát a közösségi média platformokon vagy a társkereső oldalakon keresztül. Amint sikeresen kivetették hálójukat áldozatukra, kihasználják a romantikus kapcsolat illúzióját, hogy pénzt csaljanak ki a gyanútlan emberekből.

2021-ben minden korcsoportban megszaporodtak a romantikus csalásokról szóló jelentések. A növekedés a 18 és 29 év közöttiek esetében volt a legszembetűnőbb. Ebben a korcsoportban a bejelentések száma több mint tízszeresére nőtt 2017 és 2021 között

-olvasható a jelentésben.

Az FTC figyelmeztetett, az idősebbek vannak a legnagyobb veszélyben: a 70 év felettiek számoltak be a legmagasabb átlagos egyéni veszteségről, 9000 dollárról, szemben a 18-29 évesek 750 dollárjával.

A bizottság az alábbi tanácsokat osztotta meg, amelyek segíthetnek lebuktatni a csalókat:

  • Egy „normális” ember soha nem fog megkérni arra, hogy pénzt vagy kriptovalutát küldj neki, esetleg add meg az értékes ajándékutalványodon szereplő azonosító számokat. Főleg úgy, hogy személyesen még nem találkoztatok. Ha valaki mégis megteszi, biztosan csalóval van dolgod.
  • Soha ne küldj vagy továbbíts pénzt olyan embernek, akivel személyesen még nem találkoztál, és a „bombabiztos” befektetési tanácsait is felejtsd el.
  • Beszélj barátaidnak, családtagjaidnak az új romantikus érdeklődőről, és figyelj oda a véleményükre. Vedd komolyan, ha aggodalmukat fejezek ki az udvarlóval kapcsolatban.
  • Próbálj meg rákeresni a képére az interneten. Ha az eredmények nem egyeznek az udvarló korábbi állításaival, menekülj.

Ne hagyd ki!