Afrikai herceg koronában, öltönyben, napszemüvegben, aki átverte az özvegyeket és az elvált nőket
Fotó: Shutterstock

A magyar nőkből kiszerettek, de másokat jól átvertek az "afrikai hercegek"

Az FBI és az Interpol nagyszabású, globális nyomozás eredményeként nyolc nigériai férfit tartóztatott le, akiknek bíróságon kell felelniük egy nemzetközi csalássorozat miatt. A vádlottak éveken keresztül özvegyeket és elvált nőket csaltak tőrbe.Régi módszer új köntösben

Sokaknak ismerősen csenghet a nigériai „herceg" esete, aki azért kért némi pénzt, hogy elhagyhassa válságtól megtépázott szülőföldjét. Az anyagi támogatásért cserébe minden esetben busás jutalmat, sokszor több tízmillió forintot ígért az állítólagos királyfi, aki a valóságban csak egy volt a megannyi internetes csaló közül. A fényűző élet reményében rengetegen bedőltek a kamu e-maileknek, de szerencsére még többen voltak azok, akik átláttak a turpisságon.

Az úgynevezett „nigériai csalás" nem újkeletű dolog. Már a 19. század végén is jelen volt, amikor kézzel írott levelekkel próbálták átverni a jóhiszemű embereket, mondván, hogy egy ismerősüket akarják megszöktetni a börtönből, de előbb le kell fizetni az őröket. A „kenőpénzért" cserébe pedig jött az ígéret a bőséges jutalomról. Bár az elmúlt években megannyi „herceget" lekapcsoltak a bűnüldöző szervek, ez nem tántorította el a csalókat.

Tönkretett életek

A hatóságok tájékoztatása szerint a frissen elfogott, 33 és 52 év közötti gyanúsítottak több mint 100 embert vertek át, csaknem hétmillió dollárral, azaz nagyjából 2,2 milliárd forinttal gazdagodtak. Robin Lewis ügyész azt állítja, hogy a férfiak egy nigériai székhelyű nemzetközi bűnszervezet, a Black Axe tagjai.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy az FBI, az USA egyik titkosszolgálata, a dél-afrikai hatóságok és a Hawks nevű elit rendőregység csak közös munkával tudta kézre keríteni a bűnözőket, akikre akár 20 év börtön is kiszabható. Bűnlajstromukon egyebek között internetes és e-mailes csalás, pénzmosás és személyazonosság-lopás szerepel.

A hatóságok tájékoztatása szerint a bűnözők internetes társkereső oldalak szolgáltatásait használták ki, és többnyire megözvegyült vagy frissen elvált nőket vertek át. Miután behálózták áldozataikat, előadtak valamilyen nyálas, érzelmes sztorit, amivel rávették őket, hogy pénzt küldjenek nekik. Például adósságok kifizetésére, tengerentúli utazásokra, vagy épp örökösödési ügyintézésre. A dél-afrikai rendőrség szóvivője elmondta, hogy hasonló súlyosságú üggyel még nem találkoztak, majd hozzátette, hogy a vádlottak megbántották, megfélemlítették az áldozataikat, tönkretették az életüket, majd felszívódtak.

Az egyik gyanúsított szomszédja meglepődött a történteken azt állítva, hogy semmi nem utalt arra, hogy egy bűnöző mellett lakik, bár gyanúsnak találta, hogy hetente egyszer 10 luxusautó jelent meg a házuk előtt. A dél-afrikai TimesLIVE újság értesülései szerint a Hawks egy embert még keres.

Ne hagyd ki!