A Tudatos Vásárlók Egyesülete 30 öko és hétköznapi, savas WC tisztító gélt tesztelt laboratóriumban.


Két lehetőség

Alapvetően kétféle WC tisztító létezik, savas vagy lúgos kémhatású. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a savas tisztítószereket vizsgálta, melyek különösen alkalmasak a vízkőhöz és a húgykőhöz hasonló lerakódások oldására. A tesztelés során az EU Ecolabel által előírt protokollt alkalmazták. A WC tisztító gélektől elsősorban azt várjuk el, hogy eltávolítsák a lerakódott vízkövet a WC csészéből, alaposan tisztítsanak és megszabadítsanak a kellemetlen szagoktól, friss, tiszta illatot hagyva maguk után.

  Három savtípus

A vízkő eltávolításához valamilyen savra van szükség. Az Európai Vegyi Ügynökség (ECHA) adatbázisának veszélyességi besorolás alapján három különböző savtípust tartalmaznak a tesztelt termékek:

  • környezetre és/vagy az egészségre ártalmasak: sósav, hangyasav, szulfaminsav, foszforsav
  • körültekintő bánásmódot igénylők: ecetsav, tejsav, benzolszulfonsav
  • ismert káros hatás nélküli: citromsav

A mérések azt mutatták, hogy a legjobb termékek ugyanannyi idő alatt körülbelül nyolcszoros mennyiségű meszet távolítanak el, mint a legrosszabbak. A teszt eredményét és a rangsort IDE kattintva tudod megnézni. Méghozzá ingyen.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!