Egy év alatt csaknem a negyedével drágult országos átlagban a lakásbérlés
Fotó: Shutterstock

Ebben az egy budapesti kerületben nem drágult a lakásbérlés

A legolcsóbbnak számító kerületben az elmúlt évben sem emelkedtek az árak, de volt olyan városrész, ahol 60 százalékos drágulást mértek.Júliusban 23 százalékkal voltak drágábbak az albérletek, mint egy évvel korábban. A fővárosban 25 százalékkal emelkedett a kiadó lakások ára egy év alatt – derül ki a KSH és az ingatlan.com közös felméréséből.

A drágulás folyamatos, júniushoz képest országosan 2,3, Budapesten 3 százalékkal nőttek a bérleti díjak, ami valamivel alacsonyabb, mint a májusról júnisra mért érték.

Július sorrendben a harmadik idei hónap, amikor az éves lakbéremelkedés üteme meghaladta a 20 százalékot. Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt figyelembe véve, azaz reálértéken a mostani átlagos bérleti díjak elmaradnak a járvány előtti csúcspontoktól

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Azt is hozzátette: az augusztusban látott kínálatbővülés alapján a drágulás tempója mérséklődhet.

A budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között alakultak az átlagos bérleti díjak. A legolcsóbb kerület Csepel, ahol éves összevetésbennem nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon, a több városrészben viszont 4 és 64 százalék között váltakozott az emelkedés. A részletes fővárosi adatokból látszik az is, hogy a 195 ezer forintos átlag feletti az árszint a pesti Belváros, Terézváros és Angyalföld, valamint Buda albérleteinél. A budai oldalon az összes kerület felfelé húzta az átlagot.

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legmagasabbak az árak, 160 ezer forint az átlagos bérleti díj. A dobogón Győr és Veszprém következik 150-150 ezer forintos összeggel. A legdrágábbak között van még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos volt a dráhulás egy év alatt.


Ne hagyd ki!