Duplájára emelkedtek az ingatlanárak ebben az üdülőövezetben két év alatt
Fotó: Shutterstock

Ami a járvány előtt 50 volt, az most 100 millióért megy el a Balatonnál

Két év alatt csaknem megduplázódott a balatoni nyaralók ára. Az üdülők átlagosan 90-110 millió között cserélnek gazdát, a négyzetméteráruk pedig eléri az egymillió forintot. Egyre többen tartják azonban túlárazottnak a térséget, már a luxuskategóriában is.


Csúcsközelben lehetnek az ingatlanárak a Balatonnál

Kilőtt a kereslet a Balaton környéki ingatlanokra a koronavírus-járvány idején, aminek hatására csaknem megduplázódtak az ingatlanárak két éven belül a területen. Számos home office-ba került személy költözött oda a pandémia alatt. Az eladósorban lévő ingatlanok átlagára manapság a 100 millió forintot súrolja a környéken – írj az ingatlan.com adatbázisára hivatkozva a Világgazdaság.

A déli parti településeket magában foglaló Somogy megyében például az átlagos négyzetméterár 2020 májusában 570 ezer forint volt, tavaly 690 ezer, most pedig 1,043 millió forint. Az északi-parton Tihany a legdrágább, ahol 1,8 millió a négyzetméterenkénti átlagár, amíg az ottani eladó nyaralóké 381 millió. Vászoly és Paloznak is az élbolyba tartoznak a jelenlegi 360, illetve 319 milliós átlagos áraikkal. Továbbá a legdrágább között van az északi-parton egyebek mellett Alsóörs, Balatonakarattya, Balatonfüred, Balatoncsicsó, Balatonalmádi és Dörgicse is.

Ezen adatok fényében számos szakértő véli úgy, hogy a csúcsra értek a balatoni ingatlanárak. Azonban amíg van vevő, az árak nem fognak csökkenni.

Csökkent a kereslet

Ahogyan elszálltak az ingatlanárak a Balatonon, úgy csökkent a kereslet is a balatoni települések ingatlanjai iránt. A visszaesést erősíthette a hiteldrágulás és az ukrajnai háborús helyzet is. Ez a keresleti bizonytalanság azonban jelentkezik más régióban, például a Velencei-tó partján is. Az elemzők szerint a nyári hónapok még pörgősebbek lehetnek az ingatlanpiacon az üdülőövezetekben, azonban a drágulás így is mérséklődni fog.

Akinek volt pénze, a covid elején nagyon gyorsan bevásárolt, most még van egy utánkövetés, de már érzékelhető a lassulás, az árak pedig vélhetően elérték a csúcsot. (…) A luxuspiacon nincs nyaralóingatlan kategória, aki a Balatonnál felső kategóriás házat vásárolt, az minden létező komfortelemet igényelt, amitől télen-nyáron egyformán otthonként használható az ingatlan. Éppen a jó környékbeli infrastruktúra, a télen is üzemelő boltok, éttermek és intézmények miatt értékesebbek az északi-parti települések a déli-part strandszezont kiszolgáló infrastruktúrájával szemben. A déli parton a vízpartiakat, az északin a panorámás ingatlanokat keresik és meg is fizetik a luxuspiacon, ahol a 150 százalékos szorzót alapból mindenhol ki lehet tenni az elmúlt két évre

– jellemezte a balatoni ingatlanpiacot Urbán Péter, az Engel & Völkers magyarországi cégvezetője.

A szakember hozzátette, hogy a tó környékén a luxuspiacon 150 millió felett kezdődnek az új építésű ingatlanok. Az átlagos négyzetméteráruk meghaladja a 3 milliót, ami a budai szuperpanorámás lakóházak áraival összemérhető.

Azonban arra is rámutatott, hogy az utóbbi két évet leginkább a belföldi vásárlók húzták, akik amellett, hogy lakhatási célból vásároltak ingatlant, jó befektetést is jelentett a számukra az üzlet. A vevők java Budapestről érkezett. Azok azonban, akik a későbbiekben már csak évi 2-3 hetet tudnak eltölteni a Balatonnál – ahogyan véget ér például a home office időszaka – értékesíteni próbálják majd az ingatlanjaikat, így nőhet a kínálat a területen.

Ne hagyd ki!