kastély Magyarország La Contessa
Karácsony Zoltán

Ordító különbségek az eladó magyar kastélyok árában

Több mint 150 eladó kastély van ma Magyarországon, a legtöbb Pest vármegyében és Bács-Kiskunban. Az árak tekintetében hatalmas a szórás: 20 millió forinttól 12 milliárdig terjed a kínálat.


Az ingatlan.com rendszerében fellelhető összesen 151 darab eladó kastély közül vármegyei bontásban a legtöbbet, 17-et Bács-Kiskunban és Pest vármegyében találjuk, míg Somogy, illetve Budapest 15-tel büszkélkedhet - írja az Economx.hu portál.

Már 22 millió forintért vásárolható

Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: a legdrágább kastélyt az osztrák határhoz közel találjuk, a szombathelyi ingatlanért csaknem 12 milliárd forintot vagy 30 millió eurót kér az eladó. A legolcsóbban Tolna vármegyében lehet kastélyt vásárolni. Igaz, itt egyetlen ilyen ingatlan található 22 millió forintért.
Országos átlagban vizsgálva majd 300 millióba kerül egy eladó kastély, ezért viszont egy 10 szobás, több mint 600 négyzetméteres ingatlant kaphatunk, egy 6000 négyzetméteres telekterületen.

Az állam magánbefektetőket keres

Az elmúlt évtizedekben a mai Magyarország területén működő 1500 kastély, kúria nagy része eltűnt, ami megmaradt, azoknak is tovább romlott az állapota. A tavaly elfogadott és júniusban módosított kastélytörvénnyel a magyar állam tulajdonába került kastélyok nagyon szigorú feltételrendszer mellett kerülhetnek magántulajdonba.
Így például az épületek közcélúságát biztosítani kell, mellette az új tulajdonosnak üzleti tervet és többéves hasznosítási tervet kell mellékelnie, amit az állam képviseletében az az Építési és Közlekedési Minisztérium hagy jóvá és folyamatosan ellenőriz. Amennyiben ezeket nem tartják be, életbe lépnek a biztosítékok, így büntetőpénzt kell fizetniük vagy visszaveszi az állam az ingatlant. Egyelőre a minisztérium felméri az érdeklődést és várhatóan szeptemberben kezdődhetnek el a tulajdonba adással kapcsolatos nyilvános felhívások.


Ne hagyd ki!