Jelentősen emelkedtek az építőanyagok árai az elmúlt időszakban
Fotó: Shutterstock

Jóval kevesebb építőanyag fogy: hazai gyárak álltak le

Zuhan a magyarországi kereslet az építőanyagokra. Ráadásul nem valószínű, hogy már eljutott a piac a mélypontig. Alig kapnak rendeléseket a hazai téglagyárak is, ami miatt az összes üzemben áll a gyártás. Inkább a meglévő készleteik értékesítésére fókuszálnak.


Hullámvölgyben a hazai építőanyag-szektor

Nehéz helyzetben van a hazai építőipar az idén. A szektor visszaesését Juhász Attila, az ÉVOSZ építőanyag-kereskedelmi tagozatának az elnöke elsősorban a túl magas kamatkörnyezettel magyarázza. Az csökkenti a beruházások számát, visszaveti az építkezési, házfelújítási kedvet, valamint szűkíti az építőiparban dolgozók lehetőségeit is.

Ráadásul az építőanyag-gyártás egy rendkívül energiaigényes terület. Márpedig az energiaárak korábban elszabadultak, ami miatt megugrottak a szektor költségei, így az árai is. Az utóbbi átlagosan 26 százalékkal csak 2022-ben, ami szintén visszavetette a keresletet.

Nagyjából a teljes hazai piac 40 százalékát reprezentáljuk és mint kiderült, jellemzően 20-30 százalékos árbevétel-visszaesést kellett elkönyvelniük az építőanyag-kereskedőknek a vizsgált időszakban

- idézi Juhász Attilát az Infostart.

Különösen nagyot - 45 százalékot - zuhantak az igények az olyan szerkezeti anyagokra, mint a falazóanyag, vagy a tégla. Emiatt leállt az országban az összes kerámia falazóelemeket gyártó üzem, és jelenleg csak a korábban gyártott készleteiket értékesítik.

Egyelőre nem is várható a szektor fellendülése. Az ÉVOSZ szaktagozata a mostaninál nagyobb visszaesést prognosztizál 2024-re. Úgy vélik, a csok Plusz kedvező hatásai az építőiparban csak a következő év második felében jelentkezhetnek.

Így tolja meg a csok plusz az elérhető új lakás méretét

Egyábként aA csok pluszt igénylő családok a kamattámogatott hitelnek köszönhetően 6,2-20,5 millió forinttal értékesebb ingatlant vásárolhatnak, mint egy ugyanakkora, kamatplafonos lakáshitellel - hívta fel a figyelmet az ingatlan.com és a money.hu a napokban.

A közleményben Korponai Levente, a money.hu vezetője kifejtette, a családtervezés előtt álló házaspárok jelentős összegeket spórolhatnak a hitelükön a csok plusszal. Ha a vállalt gyermekek számától függően kedvezményesen felvehető 15, 30 vagy 50 millió forintos lakáshitel - 8,5 százalékos thm-plafonos - kölcsönnel kellene helyettesíteniük, annak törlesztőrészlete nagyjából 50-165 ezer forinttal lenne magasabb havonta. Így olyan családok számára is közelebb kerül a vágyott otthon, akiknek eddig elképzelhetetlen volt, hogy piaci alapú lakáshitelekben gondolkodjanak, mert a jövedelmük nem lett volna elegendő a hitelhez.

A szakember arra is rámutatott, hogy a kamattámogatás miatt ugyanaz a törlesztő egy vállalt gyermeknél lényegében 6,2, két gyermeknél 12,3, háromnál pedig 20,5 millió forinttal nagyobb hitelre elegendő a csok plusszal, mintha kamatplafonos piaci hitelt venne fel a család.

Korponai Levente szerint amennyiben a házaspár babaváróra is jogosult, akkor a jövőre a 11 milliós hitel később önerőként is figyelembe vehető, így akár saját pénz nélkül is belevághatnak az ingatlanvásárlásba. Ráadásul ha megszületnek a gyermekek, akkor a babaváró és a csok plusz hitelek tőketartozása további tízmilliókkal csökkenhet, ami tovább javítja a lakásvásárlás mérlegét.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben megjegyezte, hogy a vármegyeszékhelyeken az átlagos kínálati négyzetméterárak alapján, a vállalt gyermek számától függően 10-39 négyzetméterrel, Budapesten pedig 7-28 négyzetméterrel nagyobb házban vagy lakásban gondolkodhatnak a házaspárok a csok plusz kamattámogatott hitelének köszönhetően. Egy gyermeknél legalább félszobával, kettő és három gyermeknél pedig több szobával lehet tágasabb a kiválasztott ingatlan.

Ne hagyd ki!