Jó hírek érkeztek az építőanyagok áráról
Fotó: Shutterstock

Halogatod a felújítást? Lassan érdemes lehet elkezdeni

20 százalék körüli árcsökkenés mérhető éves alapon több építőipari terméknél. A szakértők úgy látják, a mélyponthoz közelítenek az árak. A szektor ezért is sürgeti egy felújítás-támogatási program elindítását.


Leszálló ágban van a hazai építőipar

Jóval a tavalyi szintje alatt van a magyarországi építőipar megrendelésállománya. Ez aggodalommal tölti el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségét, azaz az ÉVOSZ-t. Úgy látják, a visszaesés miatt akár kivándorlási hullám is indulhat az építőiparból.

Az építőipar megrendelésállománya 30-40 százalékkal kevesebb, mint tavaly, amikor a lejtmenet elindult. További negatív irányú folyamatok előjele, hogy a kezdeti építési fázisban szükséges anyagok piacán a visszaesés már megközelíti az 50 százalékot. (…) A nagy gazdasági válság, 2008–2009 után 20-30 ezer építőipari szakembert vesztett a magyar piac. A külföldre szerződöttek közül az utóbbi években sokan hazatértek, fontos lenne őket itthon tartani. (…) Semmi esélyt nem látni a pozitív fordulatra energetikai fókuszú otthonfelújítási támogatási program nélkül

- nyilatkozta Juhász Attila, az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának és az Új ház Zrt. igazgatóságának az elnöke a VG-nek.

A visszaesés az építőanyagok árának a csökkenését is hozta

A visszaesés talán egyetlen pozitívuma, hogy megszűntek az építőipar ellátási problémái. Sőt, keresletiből kínálatiba fordult a piac, ami árversenyt eredményezett.

Akinek megvan erre a kerete, tőkéje, most gyorsabban és könnyebben talál kivitelezőt, és kedvezőbb feltételekkel tud építőanyagot vásárolni, vagyis jobb áron tud építkezni, mint aki tavaly belevágott. Van jó néhány termék, például a szárazépítészeti termékek (gipszkarton és kiegészítői), betonacél, faanyagok és a táblás szigetelőanyagok (EPS, polisztirol), ahol az árkorrekció az év elejéhez képest két számjegyű, jellemzően már meghaladja a 20 százalékot is

- tájékoztatott Juhász Attila.

Azonban hozzátette, a magas gyártói költségek miatt nagyobb csökkenés nem valószínű.

Csökkenőben az építőipar jövedelmezősége

Egyébként 12 százalékkal volt alacsonyabb az építőipari termelés volumene 2023 májusában, mint egy évvel korábban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján. Főleg az épületépítések dőltek be, mintegy 13,6 százalékkal.

Különösen nagymértékű a megrendelési állomány visszaesése. A PlanRadar tájékoztatása szerint 36,9 százalékkal csökkent a megkötött új szerződések, azon belül 48,5 százalékkal az épületek építésére vonatkozók száma a vizsgált időszakban.

Ne hagyd ki!