Cél az építőipari alapanyag-ellátás biztosítása

Beszállhat az állam a cementbizniszbe egy új rendelet értelmében. Az építőipari alapanyag-ellátás biztosítása érdekében cementgyárat építtethet a kormány.


Cementgyárat építtethet a kormány

A legújabb Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet, melyben leszögezik, hogy

A Kormány az építőipari alapanyag-ellátása biztosítása érdekében egyetért azzal, hogy Magyarország területén állami tulajdonú cementgyár épüljön.

A közlöny szerint a gyár építéséért Palkovics László, a technológiai és ipari miniszter, valamint Lázár János, az építési és beruházási miniszter lesznek a felelősök. A minisztereknek egyik feladata, hogy elkészüljön egy megvalósíthatósági tanulmány még az idén – szúrta ki a Portfolio.

A portál megjegyzi, hogy a téglagyárak és a cementgyárak is alacsony kapacitással termelnek hazánkban, ezért akadozik az építőipar ellátása. Az ugyan bizonytalan, hogy mire megépül az állami üzem, még fenn fog-e állni ez a probléma, illetve hogyan fog változni a rezsidíjak miatt egyébként is szenvedő gyárak piaci részesedése. Amennyiben a rezsiköltségek miatt be fog zárni néhány üzem, elképzelhető, hogy bőven lesz kereslet az állami gyár termékeire.

Felfelé húzza az inflációt az építőipar drágulása

Arról is írtunk, hogy több mint duplája az építésgazdaságban mérhető áremelkedés az idei inflációnak. Ez a költségnövekedés egyaránt érinti az új építéseket és a felújításokat is az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból az is megállapítható, hogy amíg az általános infláció az év első felében éves összevetésben 9,4 százalékkal emelkedtek, addig az építőalapanyag-iparban 20,4 százalékos, az építőipari termelői áraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedés volt mérhető.

Továbbra sem lehet számolni árcsökkenéssel

  • Az ÉVOSZ szerint a gyártók és a kivitelezők az orosz–ukrán háború piaci hatásait árazták be az első félévben. A továbbiakban a szektor kitettségét a kiszámíthatatlan energiaár-változások és a forint-euró árfolyam hullámzása okozhatja.
  • Az építési termékek gyártási költségei között az energia részaránya nagyjából 25 százalék, azonban például a cement, az égetett kerámia, a tégla és egyes szigetelőanyagok esetében ez az arány magasabb.
  • A kivitelezőknél pedig a forint-euró árfolyamváltozások okozhatnak üzleti sokkot, hiszen a felhasznált építési termékek nagyjából fele importtermék.
  • Mindezek mellett a kivitelezési idő hosszabbodását eredményezhetik a nemzetközi beszállítói láncok problémái.
  • Továbbá a szakemberhiány, így az alkalmazottak megtartása is tovább növelheti az építőipari vállalkozások költségeit, amit szintén belekalkulálhatnak az áraikba.

The Conversation

Ne hagyd ki!