A garázs is jelentős érték, nemcsak a lakóingatlan
Fotó: Shutterstock

Tudunk egy tuti befektetést! Megállíthatatlanul nő az ár!

Sem az új, sem a régi társasházaknál nem tartozik minden lakáshoz garázs. Azonban az autók száma egyre növekszik Magyarországon. Manapság nem ritka a kettő-három jármű sem háztartásonként. Ezek a folyamatok feljebb nyomják a garázsok árát is.


Egyre nagyobb érték a garázs

Az Ingatlan.com közlése alapján egy garázs átlagára jelenleg megegyezik egy garzonlakás 6–7 évvel ezelőtti átlagos árszintjével Magyarországon. Azt tapasztalták, az elmúlt 7 évben évente 20–25 százalékkal emelkedtek a garázsárak a hazánkban. A drágulást leginkább azzal magyarázzák, hogy korábban lényegesen kevesebben rendelkeztek személyutóval, amíg manapság az sem ritka, hogy egy háztartáshoz 2-3 autó is tartozik. A magas járműszám maga után vonzza a bővülő igényeket a garázsokra is. Azonban a kereslettel nem tudja a lépést tartani a kínálat, hiszen a garázsépítés különösen költséges a magas telekárak és a parkolók kialakításához szükséges mélyépítési munka miatt.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei garázsok ingatlanpiaci szegmensét külön is megvizsgálta a Kisalföld. Úgy tapasztalták Győrben egy garázsért jellemzően 6-8 millió forint között kérnek. A belvárosi mélygarázsbeállók árszintje pedig gyakran olyan magas, mint egy komplett külvárosi garázsé. Azonban felszíni beállót 900 ezer és 1,5 millió forint között is találni a megyeszékhelyen, a havi bérleti díjak pedig 25–35 ezer forint között mozognak.

Sopronban a garázsok átlagos négyzetméterára 400-500 ezer forint közé tehető. A beállók is meglehetősen drágák, például az Aranyhegyen 3-4 millió egy fedetlen udvari. A havi bérleti díjak pedig jellemzően 25-35 ezer forint között alakulnak.

Mosonmagyaróváron 3,5-4 millió forint egy kocsibeálló egy mélygarázsban vagy teremgarázsban, amíg a szabadtériek 1-1,2 milliót kóstálnak. Azonban az önálló helységekért 5-9 millió között is elkérnek.

Jó befektetés lehet fürdőmedencét építeni a kertben

A money.hu és az ingatlan.com közös kutatása szerint manapság nem feltétlenül számít luxuskiadásnak az sem, ha egy medencét épít valaki az ingatlanra, hiszen széles spektrumon mozognak erre a lehetőségek és az árak.

Bár nagy a szórás, látható, hogy a pergolával rendelkező kertes házak 2-3 százalékkal, a medencések pedig 8-9 százalékkal magasabb áron szerepelnek a kínálatban. Ezek az ingatlanok jellemzően az átlagnál jobb állapotúak, vonzóbbak, és eladáskor jó eséllyel könnyebben találnak gazdára

- idéztünk egy szakértőt.

Hozzáteszi, mivel jelentősen növeli egy ingatlan értékét a fürdőmedence, ezért egy medence-, terasz- vagy pergolaberuházást hitelből finanszírozni sem feltétlenül rossz ötlet. Ráadásul manapság vannak előre gyártott elemekből összeállítható medencék, melyekhez át sem kell alakítani az egész kertet, és elég lehet azokat csak részben a földbe süllyeszteni.

Bezuhant a magyarországi lakáspiac

Egyébként nagyjából harmadával kevesebb lakóingatlant adtak el Magyarországon az idei első negyedévben, mint 2022 azonos időszakában. Ráadásul az ingatlanok drágulása is bőven alatta maradt az inflációnak – tájékoztatott a Ingatlannet a napokban.

Még érkeznek a hazai ingatlanpiaci adatok 2023 első negyedévéről a Központi Statisztikai Hivatalhoz (KSH), azonban a megfigyelések alapján körülbelül 31 százalékkal csökkenhetett a hazai lakóingatlan-értékesítések száma az idei év első három hónapjában 2022 azonos időszakához képest. A visszaesés arányaiban közel azonos a használt és az új építésű ingatlanoknál.

Átlagosan 9,6 százalékkal kerültek többe az lakások az ide első negyedévben, mint 2022 ugyanazon hónapjaiban, ami elmarad az erre az időszakra mért általános inflációtól. Viszont az új lakások jobban drágultak (13,6 százalékkal) mint a használtak (9,1 százalék).

Az elemzés kitér arra is, hogy 2015-höz képest a használt lakásoknál 260 százalékos, az újaknál pedig 293 százalékos volt a nominális drágulás.

Ne hagyd ki!