Számos német és szlovák nyugdíjasnak jött meg a kedve a magyarországi élethez
Fotó: Shutterstock

Szlovák nyugdíjasok is rákaptak a magyarországi ingatlanokra

Korábban sosem vásároltak ingatlanokat olyan nagy számban külföldiek Magyarországon, mint manapság. Például szlovák és német nyugdíjasok körében is népszerűvé váltak a magyarországi ingatlanok, valamint kivándorolt magyarok is többen vesznek lakást befektetés céljából.


Számos külföldi keres magyarországi ingatlant manapság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com adatai alapján bár 14 százalékot esett a hazai lakáspiac forgalma tavaly, olyan magas számban sosem vásároltak magyarországi ingatlanokat külföldiek, mint 2022-ben. Az előző évben gazdát cserélt 138 ezer ingatlanból 8 ezer került külföldi kézbe. Ez a mennyiség 10 százalékkal több, mint az eddigi, 2018-as rekord.

A külföldi vásárlók számának a megugrását a HVG elsősorban azzal magyarázza, hogy az utóbbi években sokat gyengült a forint és néhány vidéken meglehetősen olcsók az ingaltanok. Megjegyzi, különösen sok német nyugdíjas érkezik, valamint idős szlovákok is gyakran vesznek házat vagy lakást a határ mentén.

A KSH adatai szerint németek nagyjából 2 ezer ingatlant vásároltak tavaly, leginkább a Balaton környékén. Mögöttük szlovákok érkeztek a legnagyobb számban, akik mintegy ezer lakásra vagy házra tették rá a kezüket, általában közel Szlovákiához. A harmadik helyen a kínaiak álltak 814, főleg budapesti lakóingatlannal. Mellettük egy új csoport is megjelent a piacon: az Egyesült Királyságban elő magyarok, akik főleg befektetési céllal vettek lakást Magyarországon.

Itt jobban megélnek a nyugdíjukból a németek, mint otthon

Tavaly 13 százalékkal, az elmúlt négy évben pedig összesen 35 százalékkal emelkedett a Magyarországon élő, német állampolgárságú nyugdíjasok száma. Egyébként jelenleg több mint 22 ezer német él a hazánkban. Közülük csak néhány százan munkavállalók, valamint pár ezren egyetemisták. A többiek időskorúak.

Magyarországon jól meg lehet élni a német nyugdíjból. Akik itt vannak, azok jól érzik magukat, szeretik a magyar vendégszeretetet, pozitívan fogadják őket és jól érzik magukat

- nyilatkozta Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézet igazgatóját a nyáron.

Hozzátette, a Magyarországon letelepedő nyugdíjasok többsége nem magas nyugdíjú, így nem a drága ingatlanokat keresik. Olyanokról van szó, akik szeretnek azokra a vidékekre is beköltözni, ahonnan éppen elvándorolnak a magyarok, elsősorban Somogy, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Zala vármegyékben.

A hivatalos nyilvántartási adatoktól függetlenül is egyértelműen látszik, hogy folyamatosan nő a német nyugdíjasok elvándorlása a szülőföldjükről. Tudjuk, hogy már most több mint tízezer olyan kérvény van a német nyugdíjfolyósító előtt, amely a nyugdíjellátás külföldi számlára való folyósítását kéri

- mondta Bauer Bence.

Ne hagyd ki!