Nemcsak a nyári hónapokra jönnek
Fotó: Shutterstock

Özönlenek a német nyugdíjasok Magyarországra

Magyarországon több mint 22 ezer német állampolgár él. Többségük kis és közepes nyugdíjú időskorú, akik elsősorban a németországihoz képest olcsó megélhetés miatt költöznek ide a nyugdíjas éveikre. A trendre Spanyolországban is felfigyeltek, ahol ez rossz hír az üdülőövezeteknek.


Német nyugdíjasok ezrei élnek Magyarországon

Tavaly 13 százalékkal, az elmúlt négy évben pedig összesen 35 százalékkal emelkedett a Magyarországon élő, német állampolgárságú nyugdíjasok száma. Egyébként jelenleg több mint 22 ezer német él a hazánkban. Közülük csak néhány százan munkavállalók, valamint pár ezren egyetemisták. A többiek időskorúak.

Magyarországon jól meg lehet élni a német nyugdíjból. Akik itt vannak, azok jól érzik magukat, szeretik a magyar vendégszeretetet, pozitívan fogadják őket és jól érzik magukat

- idézi Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar-Német Intézet igazgatójának InfoRádiós nyilatkozatát az Infostart.

Hozzátette, a Magyarországon letelepedő nyugdíjasok többsége nem magas nyugdíjú, így nem a drága ingatlanokat keresik. Olyanokról van szó, akik szeretnek azokra a vidékekre is beköltözni, ahonnan éppen elvándorolnak a magyarok, elsősorban Somogy, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Zala vármegyékben.

A hivatalos nyilvántartási adatoktól függetlenül is egyértelműen látszik, hogy folyamatosan nő a német nyugdíjasok elvándorlása a szülőföldjükről. Tudjuk, hogy már most több mint tízezer olyan kérvény van a német nyugdíjfolyósító előtt, amely a nyugdíjellátás külföldi számlára való folyósítását kéri

- tette hozzá Bauer Bence.

A spanyolok szerint a magyarok tönkreteszik az üzletüket

A spanyol ABC lap pedig arról ír, egyre kevésbé vonzza a német nyugdíjasokat letelepedés szempontjából Spanyolország. A munka utáni éveiket inkább Magyarországon töltik, ahová egyre nagyobb arányban kötöznek. Ez igen rossz hír a spanyolországi üdülőövezeteknek.

A lap bemutat olyan német nyugdíjasokat, akik például az alacsonyabb ingatlanárak és egyéb megélhetési költségek miatt választották Magyarországot a korábban kedvelt Spanyolországgal szemben.

Utánanéztem, és tényleg igaz volt. Magyarországon sokkal olcsóbb és kényelmesebb az élet, így egy számunkra megfelelő balatoni házat kezdtünk el keresni

- idéz a portál egy német nyugdíjast, Sebastiant.

Azt kellett megélnünk, hogy Pfalzban egy élet munkája után elszegényedtünk, itt viszont kényelmesen élünk az 1400 eurós nyugdíjunkból

– magyarázta a spanyol lapnak Magyarországon egy másik német, Aline.

Otmar Heider ingatlanközvetítő hozzátette, Keszthelyen 49 ezer euróért teljesen felújított ingatlant lehet találni 5 ezer négyzetméteres telekkel. Németországban ennyiért néhol egy garázst sem lehet kapni.

A német nyugdíjbiztosító 2021-es adatai alapján abban az évben 5398 személynek utaltak magyarországi bankszámlákra nyugdíjakat. A tavalyi adatok egyelőre nem ismertek, de a szakértők szerint nagyjából 14 ezer ilyen kérelem érkezhetett a biztosítóhoz abban az évben.


Ne hagyd ki!