Ilyen volt, ilyen lett Kádár-kocka fotókkal pályázhatsz
Fotó: Shutterstock

"Ilyen volt, ilyen lett" Kádár-kocka fotókkal pályázhatsz

Fotópályázatot hirdet a Ludwig Múzeum és a LATEREX Építő Zrt. azok számára, akik kockaházat újítottak fel az elmúlt 10 évben. A pályázat kapcsolódik a múzeum Kis magyar kockológia - A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállításához - közölte a múzeum .A felhívásban sátortetős kockaházaknak a felújítás előtt és után készült fotóit várják a szervezők. A felhívás szerint a kiírók fontosnak tartják, hogy megmutassák, mennyi lehetőség rejlik egy-egy ilyen épület modernizálásában, milyen sokszínű eredmények születtek az elmúlt években, amelyek akár inspirációként is szolgálhatnak mások számára.

A pályázat célja, hogy a projektbe bevonja azokat, akik ilyen típusú épületekben élnek, és bemutathassa a Kádár-kocka építészeti jelenségét feldolgozó kiállítás látogatóinak a pályázók által megvalósított felújítás eredményét - olvasható a közleményben.

A pályázatra azok nyújthatnak be fotókat, akik kockaházat újítottak fel az elmúlt 10 évben. A fotókat június 15-ig digitális formában lehet benyújtani a múzeum weboldalán, egy pályázó egy épülettel nevezhet. A győztes pályázatok egy digitális eszközön lesznek láthatóak a kiállítás előterében. A Ludwig Múzeumban május 18-án nyílt kiállítás Kis magyar kockológia - A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban címmel, amely a közismert háztípus eredetét és átalakulását járja körül. A május 18-tól augusztus 18-ig nyitvatartó kiállítás kurátora Készman József, írja az MTI.


Magyarországon a korábbi felmérések szerint többszázezer otthon szorulhat energetikai korszerűsítésre. Az érintett ingatlanok között különösen sok a Kádár-kocka. Érdemi rezsicsökkenés általában a lakások hatékony energetikai felújításával érhető el legegyszerűbben. Ilyen jellegű beruházásokat a hőszigeteléssel, nyílászárócserével érdemes kezdeni, majd a fűtés-korszerűsítéssel folytatni. Már az első két fejlesztéssel akár 40-60 százalékkal csökkenthető egy épület fűtési-hűtési energiaszükséglete. A Magyar Energiahatékonysági Intézet a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) közösen néhány éve úgy számolt, a felújított ingatlanok értéke 25–52 százalékkal nőhet, az energetikai korszerűsítés költsége pedig nagyjából 10 év alatt térülhet meg a csökkenő rezsinek köszönhetően.

Roham a felújítási támogatásért

Júniustól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, ami családi házak korszerűsítéséhez nyújt kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást.A legfontosabb feltételeket már ismerjük, ami alapján akár azonnal el lehet kezdeni a felkészülést. Érdemes is sietni, ugyanis jelen állás szerint több mint egymillió családi ház felelhet meg a jogosultsági feltételeknek, miközben a rendelkezésre álló 108 milliárd forint még a kormány szerint is csak nagyjából 20 ezer ingatlan korszerűsítésére lesz elegendő. Tehát a keret nagy valószínűséggel hónapok alatt kimerülhet.

Ne hagyd ki!