A rezsi is leginkább így csökkenthető érdemben
Fotó: Shutterstock

Így nőhet egy öregebb ingatlan értéke akár a másfélszeresére

Mintegy 800 ezer otthon szorulhat energetikai korszerűsítésre Magyarországon. Az érintett ingatlanok között különösen sok a Kádár-kocka. Ráadásul számos épületen a felújítás átgondolatlanul történik, és csak minimális javulást eredményez.


Nem éri el a célját számos felújítás

Érdemi rezsicsökkenés általában a lakások hatékony energetikai felújításával érhető el legegyszerűbben. Ilyen jellegű beruházásokat a hőszigeteléssel, nyílászárócserével érdemes kezdeni, majd a fűtés-korszerűsítéssel folytatni. Már az első két fejlesztéssel akár 40-60 százalékkal csökkenthető egy épület fűtési-hűtési energiaszükséglete.

Magyarországon két véglet közé szorult a felújítási piac: egyrészt rendkívül kevés a mélyfelújítás, másrészt sok a pazarlás, vagyis az energiamegtakarítást nem vagy alig eredményező beruházás

- nyilatkozta Illésné Szécsi Ilona, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) munkatársa a VG-nek.

Hozzátette, egy átlagos méretű, korszerű épület energiafogyasztása egy négyzetméterre vetítve durván 100 kilowattóra évente. Azonban Magyarországon 200-250 kilowattóra az átlag, de jellemzően ettől is rosszabb a helyzet a Kádár-kockáknál és a kilencvenes évek előtt épült ingatlanoknál, amelyeknél ez az érték elérheti a 400-500 kilowattórát.

2021-ben végzett felmérést a témában a MEHI. Aszerint évente 1 százalékos az energetikai felújítási ráta az országban, és csupán az épületállomány 0,4 százalékán végeznek mélyfelújítást. Ha a 2050-ig vállalt klímasemlegességet szeretné elérni Magyarország, akkor a 3,8 millió lakás közül évente legalább 100-130 ezer mélyfelújítását kellene elvégezni, nem pedig 15 ezerét, mint manapság. A MEHI a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) közösen mindemellett kimutatta, a felújított ingatlanok értéke 25–52 százalékkal nőhet.

Egy Kádár-kocka teljes mélyfelújítása mai áron 10-15 millió forint, ami tíz év alatt térül meg a töredékére csökkent rezsi révén

- tette hozzá a szakértő.

Korszerűtlen a magyarországi lakóingatlanok java

Egy tavaly év végén készült elemzésből az is kiderül, mennyibe kerülne nemzetgazdasági szinten a lakásállomány korszerűsítése az akkori árak mellett. Arra jutottak, a több mint 4,5 millió hazai lakóingatlan körülbelül 60 százaléka családi ház. A téglaépítésű társasházi lakások és a panellakások állománya pedig 20-20 százalék körül lehet. 1990 előtt épült az ingatlanok mintegy 80 százaléka, melyek óriási része elavult energetikai szempontból.

A számítás szerint mintegy 18-19 ezer milliárd forintra lenne szükség az összes korszerűtlen magyarországi lakóingatlan felújításához, ami több, mint a teljes 2021-es magyar GDP harmada. A hazai építőipar össztermelése 5400 milliárd forint volt akkor, tehát kijelenthető, sokévnyi munkát jelentene egy hasonló projekt.


Ne hagyd ki!