Számos Kádár-kockára ráférne a korszerűsítés
Fotó: Shutterstock

Kiszámolták, eszement pénzt kellene költeni a hazai lakásokra

Energetikai korszerűsítésre lenne szüksége a legtöbb magyarországi lakóingatlannak. A szükséges fejlesztésekkel egy elavult családi ház négyzetméterenkénti energiaigényét csaknem a negyedére lehet csökkenteni. Mutatjuk, mennyibe kerülhet a felújítás.


Korszerűtlena magyaroroszági lakóingatlanok java

A Takarék Jelzálogbank elemzéséből kiderül, hogy egy energetikai szempontból elavult családi ház négyzetméterenkénti energiaigénye 500 kilowattóra is lehet. Azonban egy korszerűsítés után ez az érték akár 139-re csökkenthető.

A tanulmány azt is megbecsülte, hogy mennyibe kerülne nemzetgazdasági szinten a lakásállomány korszerűsítése a jelenlegi árak mellett. Arra jutottak, hogy a több mint 4,5 millió hazai lakóingatlan körülbelül 60 százaléka családi ház, a téglaépítésű társasházi lakások és a panellakások állománya pedig 20-20 százalék körül lehet. 1990 előtt épült az ingatlanok mintegy 80 százaléka, melyek óriási része elavult energetikai szempontból.

A Takarék Index számításai szerint mintegy 18-19 ezer milliárd forintra lenne szükség az összes korszerűtlen magyarországi lakóingatlan felújításához, ami több, mint a teljes tavalyi magyar GDP harmada. A hazai építőipar össztermelése 5400 milliárd forint volt 2021-ben, tehát kijelenthető, sokévnyi munkát jelentene egy hasonló projekt.

Fókuszba kerültek a Kádár-kockák

Az Ingon.hu is készített egy felmérést ingatlantulajdonosok körében. A kutatás eredménye szerint a 30-50 éve épült szigeteletlen, vagy gyengén szigetelt családi házak fűtése tavaly 50-60 ezer forintba került havonta, idén azonban akár több százezret is kóstálhat. Ezek felújítása, például a nyílászárócsere, a fűtéskorszerűsítés és hőszigetelés pedig milliókba kerülhet.

A rezsiproblémák különösen sok felújítatlan, hőszigetelés nélkül épült Kádár-kockát érintenek, amelyek a padlótól a padlásig modernizációra szorulnak. Ráadásul a 9x9 méteres alapterületükkel a nagyobb ingatlanok közé tartoznak.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata (HÉT) összeállított egy javaslatcsomagot a Kádár-kockaházak termikus burkának kiépítésére.

A részletes anyagban egy tipikus Kádár-kockát modelleznek, aminek termikus burkát a lábazat, a homlokzat és a padlás hőszigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók - ajtók és külső ablakok - háromrétegű üvegezésű, műanyagra történő cseréjével hozzák létre. A teljes beruházás jelenlegi átlagos piaci árakkal számolva ötmillió forint plusz áfa értékben megvalósítható

- nyilatkozta Tibor Dávid, a HÉT és a Masterplast Nyrt. elnöke.

Eddig kevésbé érte meg a fejlesztés

Az építőanyag gyártók szerint a beruházás 5-8 év alatt térülhet meg a mostani energiaárak mellett. Az energia magas költsége miatt a közelmúltban is megugrott a kereslet a hasonló fejlesztések iránt. A lakosság mellett pedig az önkormányzatok is jelentős megrendelőkké váltak.

A HÉT szerint többen eddig azért nem hajtották végre ezeket a fejlesztéseket, mert a meglehetősen olcsó energia miatt nagyon sokára térült volna meg. Azonban az energiaárak elszállásával ez megváltozott. Ráadásul az otthonfelújítási támogatás is igénybe vehető a beruházáshoz.

Ne hagyd ki!