Sokan felújítás helyett inkább eladják a házaikat
Fotó: Shutterstock

Megrengette a Kádár-kockákat az új rezsirendszer: mi lesz a lakókkal?

Úgy tűnik, hogy menekülnek a lakók a nagy alapterületű, korszerűtlen családi házakból az új rezsirendszer megugró költségei miatt. A legfrissebb elemzések szerint különösen sok Kádár-kocka jelenhet meg a lakáspiacon a közeljövőben. Mutatjuk azt is, hogy mennyibe kerülhet egy ilyen épület korszerűsítése!


Nem ériheti meg fenntartani a korszerűtlen házakat

Felmérést készített az Ingon.hu a frissen meghirdetett ingatlanok tulajdonosai körében. A kutatás eredménye szerint a közeljövőben tömegesen kerülhetnek eladósorba a 30-50 éve épült szigeteletlen, vagy gyengén szigetelt családi házak. Ezeknek az ingatlanoknak a fűtése tavaly 50-60 ezer forintba került havonta, idén azonban akár több százezret is kóstálhat – írja a vg.hu.

Úgy tűnik, hogy az értékesítésen kívül nem marad más megoldása azoknak, akik nem tudják finanszírozni sem a felújítást, sem a megtöbbszöröződő rezsidíjakat. Következik ez abból, hogy az új rezsitámogatási szabályok bejelentése után meghirdetett házak eladói közül a válaszadók 39 százaléka nyilatkozott azt, hogy a jelenlegi nagyobb ingatlanát kisebbre akarja cserélni.

Velük szemben mindössze az eladók 18 százaléka tervezi a jelenleginél nagyobb lakás vagy ház vásárlását most, és ők is zömében felújított, korszerű ingatlant keresnek. Mindez előrevetíti azt, hogy a nagy alapterületű, korszerűtlen házakból hamar túlkínálat lehet, ami már önmagában is árcsökkenéshez vezet. A vevők ugyanis beárazzák az elkerülhetetlen felújítás árát, a nyílászáró csere, a fűtéskorszerűsítés és hőszigetelés nyolc számjegyű, azaz tízmillió forintokba kerülő költségét

- idézi Vajnági Richárdot, az ingatlanmarketing szolgáltató cég tulajdonos-ügyvezetőjétől a portál.

A kutatás szerint az utóbbi időben megkétszereződött a befektetési céllal vásárlók aránya a lakáspiacon, így jelenleg az érdeklődők 10 százalékát teszik ki. Az ingatlanmarketing szolgáltató szerint a befektetők közül egyre többen most akarják realizálni az árfolyam-nyereséget, mert a lakásárak stagnálásával, esetleg a csökkenésével számolnak.

Fókuszba kerülhetnek a Kádár-kockák

A rezsiproblémák különösen sok felújítatlan, hőszigetelés nélkül épült Kádár-kockát érintenek, amelyek a padlótól a padlásig modernizációra szorulnak. Ráadásul a 9x9 méteres alapterületükkel a nagyobb ingatlanok közé tartoznak.

Néhány napja ITT írtunk róla, hogy Magyarország épületeinek a 70 százaléka vagy nem, vagy gyengén szigetelt. Pedig egy termikus burkolat kiépítése a legolcsóbb és leghatékonyabb módja lehet az energiafogyasztás csökkentésének, bár a megújuló energia felhasználása is fontos – véli az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatára (HÉT).

Ezért a hazai építőanyag gyártók összeállítottak egy javaslatcsomagot, ami a Kádár-kockaházak termikus burkának kiépítésére dolgoztak ki. Eszerint az idén akár 25 ezer családi házat is korszerűsíthetnének, amihez a hazai építőipari kapacitás is a rendelkezésre áll.

A részletes anyagban egy tipikus Kádár-kockát modelleznek, aminek termikus burkát a lábazat, a homlokzat és a padlás hőszigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók - ajtók és külső ablakok - háromrétegű üvegezésű, műanyagra történő cseréjével hozzák létre. A teljes beruházás jelenlegi átlagos piaci árakkal számolva ötmillió forint plusz áfa értékben megvalósítható

- nyilatkozta Tibor Dávid, a HÉT és a Masterplast Nyrt. elnöke.

Eddig kevésbé érte meg a fejlesztés

Az építőanyag gyártók szerint a beruházás 5-8 év alatt térülhet meg a mostani energiaárak mellett. Az energia magas költsége miatt a közelmúltban is megugrott a kereslet a hasonló fejlesztések iránt, azonban idén ősszel még annál a forgalomnál is 50 százalékkal nagyobbal számolnak a szakemberek. A lakosság mellett pedig az önkormányzatok is jelentős megrendelőkké váltak.

A HÉT szerint többen eddig azért nem hajtották végre ezeket a fejlesztéseket, mert a meglehetősen olcsó energia miatt csak nagyon sokára térült volna meg. Azonban az energiaárak elszállásával ez megváltozott. Most ráadásul az otthonfelújítási támogatás is igénybe vehető a beruházásra.

Ne hagyd ki!