Magyarország épületeinek a 70 százaléka vagy nem, vagy gyengén szigetelt
Fotó: Shutterstock

Ekkora beruházással felezhető meg egy Kádár-kocka rezsije

Kiszámolták a hazai építőanyag-gyártók, hogy mennyibe kerül manapság egy beruházás, amellyel megfelezhető egy Kádár-kocka energiafogyasztása. A nyílászárók cseréjével, valamint a födém és a homlokzat hőszigetelésével létrehozható termikus burokhoz szükséges anyagok gyártásához kapacitása is lenne az országnak.


Jellemzően nem szigeteltek a Kádár-kockák

Magyarország épületeinek a 70 százaléka vagy nem, vagy gyengén szigetelt. Pedig egy termikus burkolat kiépítése a legolcsóbb és leghatékonyabb módja lehet az energiafogyasztás csökkentésének, bár a megújuló energia felhasználása is fontos – írja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatára (HÉT) hivatkozva a vg.hu.

Ezért a hazai építőanyag gyártók összeállítottak egy javaslatcsomagot, amit a hetvenes években tömegével épült, még ma is nagyrészt szigeteletlen, úgynevezett Kádár-kockaházak termikus burkának kiépítésére dolgoztak ki. Eszerint az idén akár 25 ezer családi házat is korszerűsíthetnének, amihez a hazai építőipari kapacitás is a rendelkezésre áll.

A részletes anyagban egy tipikus, 9X9 méteres Kádár-kockát modelleznek, aminek termikus burkát a lábazat, a homlokzat és a padlás hőszigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók - ajtók és külső ablakok - háromrétegű üvegezésű, műanyagra történő cseréjével hozzák létre. A teljes beruházás jelenlegi átlagos piaci árakkal számolva ötmillió forint plusz áfa értékben megvalósítható

- nyilatkozta Tibor Dávid, a HÉT és a Masterplast Nyrt. elnöke.

Eddig kevésbé érte meg a fejlesztés

Az építőanyag gyártók szerint a beruházás 5-8 év alatt térülhet meg a mostani energiaárak mellett. Az energia magas költsége miatt a közelmúltban is megugrott a kereslet a hasonló fejlesztések iránt, azonban idén ősszel még annál a forgalomnál is 50 százalékkal nagyobbal számolnak a szakemberek. A lakosság mellett pedig az önkormányzatok is jelentős megrendelőkké váltak.

A HÉT szerint többen eddig azért nem hajtották végre ezeket a fejlesztéseket, mert a meglehetősen olcsó energia miatt csak nagyon sokára térült volna meg. Azonban az energiaárak elszállásával ez megváltozott. Most ráadásul az otthonfelújítási támogatás is igénybe vehető a beruházásra.

Töretlenül imádjuk a Kádár-kockákat

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus Magyarországon - ez derült ki tavalyi, országos és reprezentatív felmérésből. A kutatásban a válaszadók 23 százaléka felelte azt, hogy jelenleg is kockaházban lakik, és 49 százalék lakott valaha ilyen épületben. Az arányokat tekintve a kockaházaknál csak a tetőtér beépítéses családi házak népszerűbbek (30 százalék). A harmadik helyen a többszintes családi házak állnak (25 százalék). Akik vásárolták, jellemzően a kedvező elhelyezkedés és ára miatt költöztek ilyen típusú otthonba.

Ha érdekelnek a Kádár-kockákkal kapcsolatos cikkeink, ajánljuk figyelmedbe EZT vagy EZT az anyagunkat.


Ne hagyd ki!