A nagyon olcsó és a rezsibarát ingatlanokat keresik a vevők
Fotó: Shutterstock

Nem tolonganak a vevők az energiafaló Kádár-kockákért

Rengeteg felújítatlan Kádár-kocka került eladósorba az elmúlt hónapok rezsiproblémái miatt, azonban csak a töredékük talált új gazdára. Ráadásul a vevők komoly összeget tudtak lealkudni az eredetielg meghirdetett árból.


A nagyon olcsó és a rezsibarát ingatlanokat keresik a vevők

A meghirdetettnél jellemzően 13–30 százalékkal alacsonyabb áron sikerült értékesíteni azokat a szigeteletlen, felújítandó kockaházakat, amelyek a rezsirendszer átalakítása miatt kerültek eladósorba az elmúlt hónapokban. Ráadásul csak a korszerűtlen Kádár-kockák ötödét tudták értékesíteni a télen.

Az ingON.hu a VG megbízásából végzett friss kutatásból az is kiderül, összességében nézve is lassult a lakáspiac, hiszen jelentősen visszaesett az adásvételek száma. Az eladók tapasztalatai szerint a vevők elsősorban a rezsibarát ingatlanokat keresték, illetve azokat, amelyeket jócskán a piaci átlagár alatt tudtak megvásárolni.

Megjegyzik, a jellemzően a hatvanas-nyolcvanas években épült, eladó kockaházak csupán 7 százaléka van szigetelve. Több mint negyedükben megjelent a klíma, mint rásegítő fűtési mód. A klímaberendezések nagyjából kétharmadát a rezsipánik közepette vásárolták. Egyébként fatüzelésű cserépkályhák is fellelhetők a nemrég eladóvá vált Kádár-kockák 16,5 százalékában.

Nem éri el a célját számos felújítás

Egyébként érdemi rezsicsökkenés általában a lakások hatékony energetikai felújításával érhető el legegyszerűbben. Ilyen jellegű beruházásokat a hőszigeteléssel, nyílászárócserével érdemes kezdeni, majd a fűtés-korszerűsítéssel folytatni. Már az első két fejlesztéssel akár 40-60 százalékkal csökkenthető egy épület fűtési-hűtési energiaszükséglete.

Magyarországon két véglet közé szorult a felújítási piac: egyrészt rendkívül kevés a mélyfelújítás, másrészt sok a pazarlás, vagyis az energiamegtakarítást nem vagy alig eredményező beruházás

- nyilatkozta Illésné Szécsi Ilona, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) munkatársa.

Hozzátette, egy átlagos méretű, korszerű épület energiafogyasztása egy négyzetméterre vetítve durván 100 kilowattóra évente. Azonban Magyarországon 200-250 kilowattóra az átlag, de jellemzően ettől is rosszabb a helyzet a Kádár-kockáknál és a kilencvenes évek előtt épült ingatlanoknál, amelyeknél ez az érték elérheti a 400-500 kilowattórát.

2021-ben végzett felmérést a témában a MEHI. Aszerint évente 1 százalékos az energetikai felújítási ráta az országban, és csupán az épületállomány 0,4 százalékán végeznek mélyfelújítást. Ha a 2050-ig vállalt klímasemlegességet szeretné elérni Magyarország, akkor a 3,8 millió lakás közül évente legalább 100-130 ezer mélyfelújítását kellene elvégezni, nem pedig 15 ezerét, mint manapság. A MEHI a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) közösen mindemellett kimutatta, a felújított ingatlanok értéke 25–52 százalékkal nőhet.

Egy Kádár-kocka teljes mélyfelújítása mai áron 10-15 millió forint, ami tíz év alatt térül meg a töredékére csökkent rezsi révén

- tette hozzá a szakértő.

A tartalom elkészítését a Masterplast támogatta.

The Conversation

Ne hagyd ki!