Megmaradhatnak, sőt, bővülhetnek is az jelenlegi lakástámogatások
Fotó: Shutterstock

Ha így marad, harmadával több pénz megy jövőre otthonteremtésre

A jövő évi költségvetési tervezetben jelentősen nagyobb összeget szánnak a lakástámogatásra, mint korábban. Ez arra utalhat, hogy 2023-ban is megmaradhatnak a lakáscélú kedvezmények.


Emelt összeg lakástámogatásra

Több mint 491 milliárdot szán lakástámogatásokra a 2023-as költségvetési tervezet. Ez nagyjából 30 százalékkal haladja meg az idei 382 milliárdos összeget. A babaváró támogatás kerete 91-ről 175 milliárdra emelkedik, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt lakások illetékmentessége pedig 40 milliárd forint kedvezményt jelenthet jövőre – írja az ingatlan.com összefoglalójára hivatkozva a Világgazdaság.

Egyelőre költségvetési tervezetről van szó, így az abban szereplő számok változhatnak. A lakáscélú kedvezményekre szánt több pénz egy része a növekvő kamatok miatt biztosan a kamattámogatásra mehet el. (…) Mivel a lakástámogatási kiadások jelentős része az adásvételekhez köthető, ezért a költségvetési tervekből az is látszik, hogy a kormányzat stabil lakáspiaci forgalommal számol

– nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Akár bővülhet is

Az elemzés megjegyzi, hogy történelmi csúcson a lakáspiaci forgalom a 2008-ban elmélyülő válság előtt volt, amikor 191 ezer lakóingatlan cserélt gazdát. A 2010-es évek elejére 100 ezer alá csökkent a tranzakciók száma. A növekedés 2012 után tért vissza, és 2018-2019-ig tartott. Akkoriban nagyjából 160 ezer lakás kelt el évente. A koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen gazdasági hatások miatt a forgalom visszaesett: 2020-ban 130 ezret, 2021-ben pedig 150 ezret értékesítettek. Balogh László szerint idén is hasonló mennyiségű lakóingatlan cserélhet gazdát, mint az előző két évben.

A szakértő megjegyezte azt is, hogy a lakáspiacot keresleti részről jelentősen élénkítették a lakáscélú támogatások az elmúlt években. A mostani költségvetési tervek alapján úgy látja, hogy nincs kizárva a kedvezmények bővítése sem.

Érik a fordulat a lakáspiacon

2021-ben országosan egyharmados forgalomnövekedés mellett 12,5 százalékos árnövekedés volt a lakóingatlanok piacán. A már év elején is azonosított számtalan, és egyre mélyülő kockázat mellett az orosz-ukrán háborúval egy újabb válság jelent meg. Ezek hatása idén már forgalomcsökkenést hozhat, miközben van rá esély, hogy a reálárszint 2022-ben összességében még nőhet. A trendforduló ugyanakkor egyre valószínűbb.

Ha többet szeretnél olvasni a témában, azt EZEN vagy EZEN a linken is megteheted.


Ne hagyd ki!