Két férfi kézfogása közelről
Fotó: Unsplash

Lakást vennél? Mutatjuk, mennyit alkudhatsz!

A magyar ingatlanpiacon ma már inkább az alku és néhol már a hirdetési ár csökkentése is jellemző. A tranzakciók mindössze ötöde zárult az eladó által meghirdetett áron. A vevők az adásvételek 75%-ban kapnak teret az alkura a Duna House adatai alapján.

Egymásra licitálnak

„A Duna House közvetítőinek segítségével 2022-ben értékesített otthonok 5%-a kelt el a hirdetésben szereplő árnál magasabban, míg az első negyedéves elemzés alapján ez az arány csupán 4,2% volt.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „Főként a befektetési céllal vásárlók versengenek, jellemzően a kiváló és jó állapotú ingatlanokért, amelyekért átlagosan 4%-ot kínálnak a hirdetési áron felül. A Duna House idei értékesítési adatai alapján a legnagyobb értékű licit 35 millió forinttal többet jelentett az eladónak, mint amennyiért eredetileg meghirdette otthonát. Arányait tekintve viszont az idei év rekordját egy +31,2%-os licit megvalósulása jelentette.” – folytatta a szakértő.

Mennyit alkudhatunk?

A legfrissebb Duna House Barométer szerint idén novemberben irányárváltozást a házgyári lakások esetében csak a nyugati országrész panellakásainál (3%) mutattak a számok, az alku mértéke a fővárosi és kelet-magyarországi paneleknél 2%, nyugaton a vevők mozgástere egy százalékponttal nagyobb.

A budapesti belvárosban a tulajdonosok 4%-ot engedtek az alku során a használt téglaépítésűek árából, de a hirdetési áron továbbra is csak minimálisan (2%) változtattak. A budai téglalakásoknál 1%-os irányár-változás mellett az előző hónaphoz képest 2 százalékponttal, 3%-ra csökkent az alku mértéke, míg a pesti oldalon a végső árból 4% volt a mozgástér, a hirdetési időszak során az irányáron 3%-ot enyhítettek.

Országos tekintetben Kelet-Magyarországon volt a legjelentősebb mind az alku, mind pedig az irányár változásának mértéke. A végső árból a keleti régió eladói 8%-ot engedtek, miközben már a hirdetés során 4%-kal csökkentették az irányárat. Nyugaton a hirdetésiár 3 százalékos változása mellett a tulajdonosok további 7%-ot hajlandóak még engedni az eladási árból az alku során.

A rezsi sokat nyom a latban

„Az ingatlanok energetikai korszerűsége és az alacsony fenntartási költségek fontossága az év második felében annyira felértékelődött, hogy a korszerűtlenebb otthonok tulajdonosainak a sikeres értékesítés érdekében mindinkább bele kell kalkulálniuk az elengedhetetlen átalakítások költségét a hirdetési árba, vagy kénytelenek rugalmasabbnak lenni az alkufolyamat során. A kereslet a modern, energiatakarékos és a rezsivédett ingatlanok felé tolódik, így ezen ingatlantípusok értékesítése egyszerűbbnek tűnhet a változás alatt álló ingatlanpiacon is” – tette hozzá Benedikt Károly.


Ne hagyd ki!