Márciusban feltámadt a lakáspiac
Fotó: Shutterstock

Megtáltosodott márciusban a vergődő ingatlanpiac

Országosan 7787 lakóingatlan-adásvétel történt márciusban, ami az előző évhez képest továbbra is jelentős, 46 százalékos visszaesés, de februárhoz képest már 25 százalékkal több tranzakciót jelent a Duna House ingatlanközvetítő vállalat saját adatain alapuló tranzakciószám-becslése szerint.


A társaság közleményében kiemelte, hogy az első negyedévben tízéves mélypontra esett az adásvételek száma. Január és március között 19 983 tranzakció történt az előző évi 39 156 után. A Duna House a második negyedévben fokozatosan emelkedő aktivitással és növekvő tranzakciószámokkal számol a hazai piacon.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass becslése szerint márciusban 39,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelt folyósítottak, amely az előző hónaphoz képest 19 százalékos növekedés, de 67 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi bázisidőszakhoz képest.

A Magyar Nemzeti Bank tényadatai és a Duna House márciusi becslése alapján az első negyedévben a kihelyezett jelzáloghitelek összege az előző évhez képest 67 százalékkal, 113,4 milliárd forintra esett vissza. Az ingatlanpiaci tranzakciószám emelkedésével párhuzamosan a Duna House szakértői a hitelpiacon is növekedést várnak a következő hónapokban.

Így élünk, így lakunk

Az életkörülmények egyik hasznos mutatója a lakásbőség, ami az otthonok és az ott lakók számát veti össze egy-egy területen. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint ebből a szempontból Magyarország „kényelmesebb” hely lett 2011 és 2022 között. Az előző összeírás idejével összevetve, most 334 ezerrel kevesebben osztozunk 203 ezerrel több lakáson. Így a korábbi 442 helyett 478 lakás jut ezer emberre, írta elemzésében az OTP Ingatlanpont.

A mutató növekedése azonban vármegyénként igen eltérő, de még a hasonló számok is igencsak különböző okokat rejtenek. A legkisebb változást a drága és népszerű Pest vármegye mutatja, ahol – szemben az átlagos 36-tal – mindössze 1-gyel nőtt az ezer polgárra jutó otthonok száma. Rögtön utána e sorban a sokkal nehezebb sorsú Szabolcs-Szatmár-Bereg következik a maga 26 darabos lakásnövekményével. Az ellenpóluson a Balaton miatt különösen vonzó Somogy a csúcstartó (+82), míg közvetlen rangsorszomszédja az a Békés vármegye (+63), ahol pedig – az országban egyedüliként – nem nőtt a lakások száma a legutóbbi népszámlálás óta, viszont a természetes fogyás a legnagyobb mértékű volt ezen idő alatt.


Az átlagos háztartásnagyságot vizsgálva, azaz az egy ingatlanra jutó lakosok számában, szintén nagy eltérések figyelhetőek meg az ország egyes területei között. 2022-ben a legtöbben, átlagosan 2,6 fő, Pest vármegyében osztozott egy lakáson, ezt követi Szabolcs-Szatmár-Bereg 2,4, majd Fejér és Komárom-Esztergom 2,3 fővel. A listát Budapest zárja, ahol átlagosan 1,8 fő a háztartások elméleti mérete, de hasonlóan „szellősen” élnek (1,9 fő) a jelentős lakásszám növekedést mutató Somogyban és az elöregedő Békésben is.

A tartalom elkészítését a Masterplast támogatta.


Ne hagyd ki!