Egyre többen keresnek nyaralót a Tisza-tó környékén, főleg budapestiek
Fotó: Shutterstock

Itt a balatoni árak töredékéért vásárolhatsz nyaralót

Amíg a Balaton környékén elszállt a nyaralók ára, addig a Tisza-tó csak most állhat árrobbanás előtt. Az infrastrukturális beruházások is növelték a térség vonzerejét. Az ingatlanpiaci befektetők is megjelentek a környéken.


Vízparti nyaraló a balatoni árak töredékéért

Amíg Siófokon átlagosan 89 millió forintba kerül egy ingatlan, addig a Tisza-tó környékének központi településén, Tiszafüreden 19 millió forintért is kínálnak vízparti nyaralót. Az árak azonban folyamatosan emelkednek – írj az Otthon Centrum (OC) adataira hivatkozva a vg.hu.

A környéken Tiszafüreden, Abádszalókon, Poroszlón, Kiskörén, Sarudon, Tiszanánán, Tiszaderzsen és Tiszaszőlősön keresnek a legtöbben nyaralót, ami leginkább az elmúlt években végrehajtott turisztikai fejlesztéseknek, illetve kedvező áraknak köszönhető.

Ilyenek az árak

A vásárlást tervezők fele 20 millió forint alatt, kétharmaduk 30 millió forintig keres lakóingatlant. 50 milliónál többet az érdeklődők 7 százaléka költ errefelé nyaralóra.

Az ingatlanárak alapján a legdrágább Abádszalók, ahol átlagosan 49 millió forintért kínálnak most használt házakat. Tiszafüreden 36 millió forint az átlag, Kiskörén pedig 20,5 millió. Tiszaderzsen azonban találni 10 millió forint alatti ingatlanokat is.

Idén ezen a vidéken átlagosan 175 ezer forintos négyzetméteráron, 16 millió forintért keltek el a használt házak. Tavalyhoz képest 2 millió forintos, 2019-hez mérten 8,5 millió forintos a növekedés az OC adatai szerint.

Érdekli a befektetőket is

A gazdaságot érintő negatív hatásoknak is betudható, hogy a közelmúltban megnövekedett a készpénzes vevők száma, akik kifejezetten befektetési céllal vásároltak, mert az ingatlanban érezték legnagyobb biztonságban pénzüket. (…) Üzleti célú nyaralóingatlan-vásárlások esetében tapasztalataik szerint a legfontosabb szempont a vízpart közelsége

– nyilatkozta Kiss György Csaba, az OTP Ingatlanpont tiszafüredi irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

A szakember megjegyezte, hogy a falusi CSOK is igénybe vehető több településen a környéken, ami szintén pumpálta a térség ingatlanpiacát.

Évről évre növekszik a tó népszerűsége, mostanra már a településfejlesztések is elkezdték követni az igényeket, így valóban egyre modernebb és élhetőbb lehetőséget nyújt a nyaralásra és aktív pihenésre vágyóknak a régió

– tájékoztatott Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Ne hagyd ki!