A magyarok ötöde él albérletben
Fotó: Shutterstock

Meghökkentően sok magyar lakik albérletben

Az adatot az OTP Bank osztotta meg egy közleményben, annak kapcsán, hogy van egy új megoldása a közös albérleten osztozóknak a költségek szétdobására.


A magyar felnőtt lakosság egyötöde albérletben lakik, 7 százalék pedig a közeljövőben tervezi, hogy odaköltözik. A megkérdezettek csaknem fele párban, harmada pedig kettő vagy még ennél is több társbérlővel él együtt – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, hogy a válaszadók 77 százalékánál felmerül a lakással kapcsolatos közös költségek megosztása. Erre nyújt új digitális megoldást az OTP Bank.

A nyár második felében, a tanévkezdés közeledtével egyre nagyobb a pezsgés az albérletpiacon, ami főleg azoknak a diákoknak köszönhető, akik a tanulmányaik folytatása miatt másik városba költöznek. Bár többségében valóban a 18-39 éves korosztály teszi ki a bérlők csoportját, összességében a magyar felnőtt lakosság 20 százaléka él albérletben. További 7 százalék jelenleg még nem lakik albérletben, viszont tervezi, hogy a közeljövőben odaköltözik – derült ki az OTP Bank friss felméréséből A megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy ketten laknak egy albérletben, 31 százalék pedig legalább két emberrel osztozik a lakáson. Az albérlők kevesebb mint egynegyede él egyedül.

A lakás másokkal való megosztása nem minden esetben egyéni preferencia, az albérlők 18 százaléka ezzel, illetve a kényelmesnél valamivel kisebb lakás bérlésével igyekszik spórolni a lakhatásán – például többen laknak egy szobában vagy egy légtérből áll szinte az egész lakás. A megkérdezettek legnagyobb része így is (16 százalék) 90-110 ezer forintot fizet havonta a lakbérért és a rezsiért összesen. Közel minden tizedik albérlőnek 200 ezer forint feletti kiadással kell kalkulálnia. Mindössze a válaszadók 12 százaléka jön ki 50 ezer forintból egy hónapban.

Az albérletben élők a mai árak mellett nincsenek könnyű helyzetben, így aki csak teheti, valamilyen módon igyekszik csökkenteni a költségeit. Bevett szokás a kiadások megosztása azok között, akik többen élnek egy lakásban, csupán 14 százalékára jellemző, hogy mindenki önállóan vásárolja és fizeti ki a szükségleteit. Az együtt élők közel harmadánál vannak olyan háztartási termékek, cikkek, melyeket közösen használnak és a költségeit is elosztják. A válaszadók 16 százaléknál az egyes tételeket mindig más fizeti, így nagyjából azonos arányban jön ki minden, 14 százalékánál pedig egy ember vállalja magára a fizető szerepét és a végén osztják el az összeget.

„Ahhoz, hogy az albérlet költségeinek rendezése ne okozzon konfliktusokat a felek között, érdemes egy könnyen használható eszközt segítségül hívni” – mondta Szűcs Judit, az OTP Bank pénzforgalmi területének senior menedzsere. „Az OTP MobilBank Számlabontó funkciója erre remek megoldást kínál, hiszen egyszerűen annyi felé osztható szét az adott, bankkártyával kifizetett összeg, ahányan együtt élnek. Mindössze néhány kattintással jelezhetjük is egy fizetési kérelem formájában a lakótársaknak, hogy mennyivel tartoznak nekünk” – tette hozzá a szakértő.

A Számlabontó funkció kapcsán azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a rendszer automatikusan egyenlő részekre osztja el a felek között az aktuális összeget, de ez néhány kattintással módosítható. A fizetési kérelem teljesítése egy ingyenes azonnali átutalással fog megtörténni, amiről tájékoztatást küld a rendszer. Ez az új OTP internet- és mobilbankban és az OTPdirekt internetes csatornákon követhető nyomon. Ezeken a felületeken törölni is lehet a már kiküldött fizetési kérelmeket, ha esetleg időközben valaki más módon már rendezte a rá eső részt.

Ne hagyd ki!