Újabb rozsdaövezetekben indulhatnak ingatlanfejlesztések a fővárosban
Fotó: Shutterstock

Ennyit nyernek a vásárlók a rozsdaövezeti lakásokkal

Újabb négy akcióterületet jelölt ki a Rozsdaövezeti Bizottság, így már hat fővárosi helyszínen indulhatnak új ingatlanfejlesztési projektek és újulhatnak meg az érintett területek. Az ott épülő lakások egyik nagy vonzereje az áfakedvezmény. Az OTP Ingatlanpont szakértője egy átlagos beruházás négyzetméterárán keresztül mutatja be, hogy ez ma mire elég.


A Rozsdaövezeti Bizottság döntése nyomán négy újabb budapesti ingatlan, három XI., és egy X. kerületi terület kapott rozsdaövezeti akcióterület besorolást, így már hat fővárosi lakóprojekt járulhat hozzá a főváros ingatlanállományának megújításához.

A rozsdaövezeti beruházások általában nagy projektek, amelyekben több lépcsőben, százas, akár ezres nagyságrendben épülnek új lakások. A beruházók szemszögéből ezeknek a területnek a legnagyobb előnye a kivitelezés mérethatékonysága és az előnyös fekvés. A városok szempontjából nézve pedig a jellemzően elhanyagolt telkeknek az újrahasznosításával bővül az újlakás állomány, felgyorsul az infrastruktúra, a tömegközlekedés és a szolgáltatások kiépülése, valamint a lakóövezetek összekapcsolása. Az otthonkeresők szempontjából pedig a rozsdaövezetekben érvényes adóvisszatérítés lehetősége jelent – főként a Zöld Otthon Program keretének kimerülése után – kecsegtető lehetőséget

– mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Mennyit ér a kedvezmény?

Az 5 százalékos áfa mértéknek szemléltetésére vegyünk egy átlagos, fővárosi rozsdaövezeti újlakást. A mai árakat figyelembe véve egy tipikus rozsdaövezeti, 1,4 millió forint négyzetméterárú, 50 négyzetméteres újlakás esetében a visszaigényelhető áfatartalom körülbelül 3,3 millió forint.

Amennyiben lehetséges lenne a lakáshoz plusz alapterületet vásárolni, úgy 3,3 millió forintból körülbelül 2,5 négyzetméterrel, egy kisebb dolgozósarokkal bővíthetnénk új, rozsdaövezeti otthonunkat. A realitás talaján maradva, ekkora összegből egy tipikus újépítésű projektben egy fél teremgarázs-beállót, vagy egy teljes felszíni parkolóhelyet, illetve akár egy nagyobb tárolót vásárolhatnánk, ha pedig lakásberendezésben gondolkodunk, akkor a lehetőségek száma szinte végtelen

– mondta Valkó Dávid.

A példában kiszámított 3,3 millió forintból egy 50 négyzetméteres lakás kényelmi szintje is bőségesen emelhető, az összegből kiépíthető egy teljesen gépesített konyha, ami már jellemzően nincs benne az újlakások árában. Ugyanígy utólagosan beszerezhetőek olyan extra szolgáltatások, mint a motoros redőnyök, riasztó, légkondicionáló, bővített okosotthon megoldások is.

Így lehet öt százalékból nulla

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint 2021. szeptember 1-jétől a rozsdaövezeti lakásvásárlások 5 százalékos általános forgalmi adó tartalmára visszatérítési támogatást lehet igényelni. Az Áfa törvény szerint azon lakások esetében lehet érvényesíteni a visszatérítést, amelyeket rozsdaövezeti akcióterületen létesített, többlakásos lakóingatlanban alakítottak ki vagy fognak kialakítani, hasznos alapterületük nem haladja meg a 150 négyzetmétert és használatba vételük még nem történt meg, vagy a használatbavételi engedély véglegessé válása és az értékesítés között nem telt el két év, illetve egyszerű bejelentés esetén a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el két év.

A támogatás olyan lakás vásárlása esetén igényelhető, amelyet gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljából épített vagy építtetett, és az igénylő részére értékesített. A visszaigénylést az ingatlan új tulajdonosa kezdeményezheti a Magyar Államkincstáron keresztül, de fontos szem előtt tartani azt, hogy visszamenőlegesen nem lehetséges a visszatérítés. Azaz a lakásár azon részére, amit azelőtt fizettek ki, hogy az adott területet rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították volna, nem igényelhető az áfavisszatérítés.

Ne hagyd ki!