Vonzó és drága ingatlanpiaci célpont Szentendre
Fotó: Shutterstock

Átlagosan 120 millióért vesznek ingatlant Szentendre új lakói

Csökkentek at ingtlanárak a főváros egyik legkeresettebb és legdrágább agglomerációs övezetében. Az északnyugati szektorban az átlagos négyzetméterár 6 százalékkal mérséklődtek tavalyhoz képest a Duna House közreműködésével zárult eladások alapján idén. Az érdeklődők kedvelt célpontja Szentendre, a szektorban kötött adásvételek több mint harmada zárult ezen a településen.


A budapesti agglomerációs övezet 6 szektora közül az északnyugati hosszú ideje az egyik legnépszerűbb és ennek megfelelően az egyik legdrágább térség a főváros vonzáskörzetében. A 2022-es gazdasági és politikai történések azonban a legkedveltebb települések ingatlanpiacára is hatással voltak, a pandémia időszakában szárnyaló négyzetméterárak a tavalyi év végén jelentkező általános ingatlanpiaci keresletcsökkenés hatására elsőként stagnálni kezdtek, a friss adatok alapján pedig már az árak enyhe mérséklődése is elérkezett az agglomerációban is.

Míg a 2022-ben értékesített ingatlanok adatai szerint a legdinamikusabb négyzetméterár-emelkedés az északnyugati szektorban volt tapasztalható, ahol 29%-kal lett költségesebb az otthonteremtés 2021-hez képest, addig 2023 első négy hónapjában a Duna House értékesítőinek közreműködésével zárult ingatlaneladások alapján az északnyugati területen található településeken a szektor átlagos négyzetméterára 6%-os mérséklődést mutat tavalyhoz képest.

Aki az északnyugati szektorban tervezi a letelepedést, átlagosan 617 ezer forintos négyzetméterárral kalkulálhat, azonban a szektor legnépesebb és kiemelkedően népszerű településén, Szentendrén már jóval magasabb, 750 ezer forintos átlagos négyzetméterárra kell készülniük az érdeklődőknek

– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A korábban mindössze néhányezer lakost számláló kisváros lakóterületét a ’70-es évek vége felé külterületek belterületté alakításával növelték, amelyek azóta beépültek, így Szentendre lakosságának száma a KSH 2022-es adatai szerint már 28 660 főre növekedett.

A Szentendrén letelepedők 2022-ben jellemzően nagyobb ingatlanba költözés miatt vásároltak a városban lakást vagy házat, amelyre a tavalyi év során átlagosan 84 millió forintot költöttek. A trend nem változott, 2023-ban is főként a nagyobb ingatlanba vágyók költöztek a településre, az idei eladások között zömében nagy értékű, nagy alapterületű ingatlanok szerepeltek, így az átlagos ingatlanra fordított összeg megközelítette a 120 millió forintot a településen.


The Conversation

Ne hagyd ki!