Ingatlanvásárlásnál kötelező az ügyvédi közreműködés
Fotó: Shutterstock

Tévedés, hogy a lakásvásárlás csak pénzkérdés

A lakásvásárlásnál a három legfontosabb szempont az ingatlan elhelyezkedése, típusa és ára. Ha csak az árra fókuszálunk, márpedig erre hajlamosak vagyunk, pont a pénztárcánk bánhatja.


Az OTP Bank és az otpotthon.hu közös kutatásának eredménye szerint költözéskor a három legfontosabb szempont az ingatlan elhelyezkedése (község, város vagy azon belül a kerület), hogy házba, lakásba, esetleg üres telekre költöznénk, és az új otthon megfizethetősége. Ezek után következik fontosságban az ingatlan mérete (alapterület, szobák száma), állapota, hőszigeteltsége, energiafelhasználása, és a nyílászárók állapota. Jóval kevésbé számít, mikortól költözhető és bútorozott-e. A válaszadók szerint a legkevésbé pedig az számít, hogy átlátható legyen az ügyintézés folyamata. Pedig itt is bele lehet futni néhány komoly problémába.

Egy ingatlan megvásárlása, de akár bérbeadása is komplex folyamat, ami számos buktatót rejthet mindkét fél számára

– hívja fel a figyelmet Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.


Közös megbízás alapján az eljáró ügyvéd mindkét fél érdekeit képviselheti, de arra is van példa, hogy a vevő és az eladó is hozza a saját megbízottját. Ügyvédekre azért van szükség, mert segítséget nyújthatnak adó- és illetékfizetési kérdésekben, társasházak esetében áttekintik az SZMSZ-t és az alapító okiratot, észrevehetnek olyan részleteket, amikre nem is gondolunk, például, hogy a megvásárolni kívánt társasházi lakásra vonatkozó-e elővásárlási jog. Ha megfelelő szakembert választunk, jó eséllyel nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

Bár adásvételkor az ügyvédi közreműködés kötelező, sokan halasztják a kiválasztást az utolsó pillanatra. Ebben nyújt segítséget az otpotthon.hu ingatlanhirdetési portál ügyvédkereső szolgáltatása, amivel a felhasználók megtalálhatják a hozzájuk legközelebbi, ingatlan-adásvétellel foglalkozó ügyvédet és ajánlatot kérhetnek, akár még a konkrét ingatlan kiválasztását megelőzően is.

Az ügyvédkeresőn a kamarai nyilvántartás adatai alapján ellenőrzött, kamarai tagsággal rendelkező ügyvédek szerepelnek, így a szolgáltatás biztonságos találkozási pontot biztosít az ingatlankeresőkkel. Az otpotthon.hu-ra eddig több mint 100 ügyvéd regisztrált.

A kutatásból egyébként az is kiderült, hogy a válaszadók több mint fele hajlandó lenne engedni az ingatlan bútorozottságából, de sokan (46%) a költözhetőség időpontjához sem ragaszkodnak. Amiben alig, csupán minden tizedik potenciális vásárló lenne hajlandó lengedményre, az az ingatlan típusa, ára, és az energiafelhasználása, a rezsi várható összege.


Ne hagyd ki!