Montanai hófödte hegyek sötétzöld fenyőfák

A Bridger-hegységbe vezető út Montanában

Fotó: Shutterstock

Így forgatta fel egy tévésorozat  egy egész állam életét

A Yellowstone az egyik legnépszerűbb tévésorozat. A Kevin Costner főszereplésével készült szériát nagyrészt Montanában forgatták, és sok néző beleszeretett a hófödte hegycsúcsokba, a pazar panorámába, és a varázslatos kisvárosokba.


Vannak, akik akarnak maguknak belőle egy darabot, és a megnövekedett érdeklődés alaposan felforgatta a helyiek életét.

Ingyenreklám

Magának a filmgyártásnak is óriási hatása volt az állam gazdasági életére a Montanai Egyetem kutatása szerint. Amikor tavaly a sorozat negyedik szériáját forgatták, a gyártás 72 millió dollárt költött el az államban, plusz a helyi vállalkozások még 85 millió dollárt kaptak gazdaságélénkítés címén. (A kutatást részben a Paramount Filmstúdió finanszírozta, a széria tulajdonosa.)

A kutatásból nem derül ki annak az ingyenreklámnak a hatása, amelyet Montana a Yellowstone-nak köszönhet. Az biztos, hogy a Kevin Costner által megformált John Dutton és fikciós farmja kialakított egy képet a gazdag városiak fejében arról, milyen volna a vidéki élet.

Nagyon sok megkeresést kapunk gazdag egyénektől, akik farmot akarnak venni, hatalmas területeket

– mondta a CNBC-nek a Beartooth Group vezetője.

A megnövekedett keresletet a földterületek és házak iránt természetesen az árak is követték.

Montanát a montanaiak már nem tudják megfizetni

Bozeman környékén egy családi ház középára 500 ezer dollár körül mozgott a pandémia előtt, ma már 750 ezer, vagyis jelentős az áremelkedés. Missoula és Kalispell körül még drámaibb a helyzet: a helyben dolgozók alig találnak megfizethető bérleményt. A tulajdonosok, akik tudják, hogy több pénzt is kaphatnak az ingatlan kiadásával, sorban mondanak fel a bérlőknek.

A Big Sky Country-nak is nevezett Montana népesség alapján a nyolcadik legkisebb amerikai állam: jelenleg 1,1 millió lakója van.

A pandémia idején és a távmunka elterjedésével Montana lett az egyik leggyorsabban benépesedő amerikai vidék. Sokan a farmokon találtak menedéket, olyan helyet, ahol jó nagy távolságban lehettek másoktól, ami a járvány első szakaszában fontos szempont volt.

De ahogyan már ebben a cikkünkben is leírtuk, a betelepülők tömeges érkezése nehezebb életkörülményeket hozhat a már ott élők számára.

Néhány helyi család, még azok is, ahol minden családtag teljes munkaidőben dolgozik, lakókocsiba vagy sátorba kényszerül. A helyi utak teli vannak ilyen „kempingezőkkel”, akik már nem tudják megfizetni a házbérlést vagy a –vásárlást. A Habitat for Humanity szerint ez lakhatási válság.

Montana megfizethetetlenné vált azok számára, akik ott élnek és dolgoznak

– véli a nonprofit szervezet.

Ne hagyd ki!