Légifelvétel egy kertes házas térségről, sok fával
Fotó: Shutterstock

Hiába költözöl olcsóbb helyre, ott is utolér az infláció

A pandémia idején indult költözési hullám az Egyesült Államokban szoros összefüggést mutat a térségi inflációval: azokat a körzeteket, amelyek kedvelt célpontjai a lakhelyet váltóknak, az átlagosnál magasabb infláció jellemzi.


A migrációs célpontokon kevesebbe kerültek az ingatlanok, olcsóbb volt az élet, megérte váltani az Egyesült Államokban. Most azonban ezekben a térségekben a legszembetűnőbb az infláció gyorsulása. Ez azokat érintheti hátrányosan, akik eleve ott éltek.

Együtt mozog 

Az infláció gyorsulása az Egyesült Államokon belül Phoenix térségében volt a legszembetűnőbb – derül ki a Redfin elemzéséből. Az arizonai nagyváros agglomerációjában az áruk és szolgáltatások ára 10,9 százalékkal emelkedett az első negyedévben az elmúlt év azonos időszakához képest. A floridai Miami után Phoenix volt a második legnépszerűbb migrációs célpont az első negyedévben a házvásárlási adatokat nézve.

San Francisco térségéből költöztek el a legtöbben az első negyedévben, ott csupán 5,2 százalékos volt az infláció ugyanebben az időszakban. Ez elmarad a fogyasztói árindex növekedésének mértékétől, amely az Egyesült Államokban 2022 márciusában 8,5 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest, ez egyébként 40 éves csúcs.

Átrendeződés

Sokan még a pandémia idején kezdtek felkerekedni San Francisco térségéből, a keleti parton pedig New York és Washington környékéről, és tömegével telepedtek le Phoenixben, Miamiban, Tampán és Atlantában.

A Redfin összehasonlítása a georgiai Atlantában mutatta ki a második legmagasabb, 10,6 százalékos inflációt, míg a floridai Tampán ez az arány a harmadik legmagasabb, 9,9 százalékos volt.

Atlanta a tizedik, Tampa a harmadik legnépszerűbb letelepedési célpont.

Az elvándorlási oldalon New Yorkban a második legalacsonyabb, 4,5 százalékos inflációt mértek, miközben a város a harmadik azon a listán, amelyet a legtöbben elhagytak.

Szükségszerű drágulás

A kedvelt célpontokon a lakásárak is növekedtek, és míg ez hozzájárult a magasabb inflációs adathoz, azt csak részben magyarázza.

Amikor hirtelen sok ember költözik egy területre, akkor megnövekszik a kereslet a helyi áruk és szolgáltatások iránt, ez pedig lehetővé teszi az áremelést

– mondta a Redfin elemzője a CNBC-nek.

A pénzügyi előny, amely abból származik, hogy megfizethetőbb helyre költözünk, idővel csökken.

Azokat pedig, akik eleve ezeken a helyeken laktak, különösen fájdalmasan érintheti a felturbózott áremelkedés.

A legtöbben, akik olcsóbb helyre költöztek, viszonylag magasabb keresettel rendelkeznek, vagyis könnyedén ki tudják fizetni a megélhetési költségeket, még ha picit magasabbak is. Viszont aki már eleve ott él, az megérzi, hacsak nem nőtt jelentősen a bevétele.

A pandémia okozta kiköltözési tendencia nálunk is megfigyelhető: a budapesti agglomerációban az átlagos használtlakás-ár 50 millió forintra nőtt 2021 I–II. negyedévében, ami mintegy 13 millió forinttal meghaladta a 2020. évi árakat. Arról, hogy melyik a legdrágább agglomerációs körzet, itt lehet olvasni. Az élhetőségi rangsorban pedig főként budapesti kerületek vezetnek, de a tizes listába két vidéki település is bekerült.

The Conversation

Ne hagyd ki!