Csaknem száz embert vertek át az ablakosok, vádat emeltek ellenük
Fotó: Shutterstock

Vádemelés a száz embert átverő ablakosok ügyében

Tizenkét ember ellen emelt vádat a Pécsi Járási Ügyészség, amiért több mint tizenkétmillió forintot csaltak ki csaknem száz embertől nyílászáró-felújítás ígéretével szerte az országban 2019 és 2022 között.


A Baranya Vármegyei Főügyészség közleménye szerint az ügy első- és másodrendű vádlottja gazdasági társaságok ügyvezetői voltak, míg a többi tíz vádlott üzletkötői munkát végzett e cégeknek. Utóbbiak szerte az országban keresték fel a sértetteket, akiknek nyílászáró-szigetelési és ablakfelújítási munkákat ajánlottak fel. A jóhiszemű megrendelőkkel formanyomtatványt írattak alá, amiben feltüntették azt a 10-100 ezer forint közötti összeget, amit előre elkértek. A becsapott emberek abban a tudatban fizettek, hogy előleget adnak át. Az üzletkötők nem szóltak arról, hogy az átvett összegek - a megrendelés lemondása esetén sem visszatérítendő - felmérési díjnak számítanak. Az átvett összeg fejében az üzletkötők nem végeztek olyan tevékenységet, ami a megrendelők számára bármiféle értékkel bírt volna.

Az üzletkötők "egyszerűsített energetikai tanúsítványt" is ajánlottak, ami azonban nem volt egyenértékű a hiteles energetikai tanúsítvánnyal, semmiféle értékkel nem bírt, továbbá több esetben valótlanul hivatkoztak társasházi közös képviselőkre, akik állítólag azt igazolták, hogy a munkák elvégzése szükséges.


A vádlottak a bűncselekmények elkövetésével több mint tizenkétmillió forint kárt okoztak csaknem száz sértettnek. Az ügyvezetőket és az üzletkötőket üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és csalás vétségével vádolja az ügyészség. Az első és másodrendű vádlottak ezen túlmenően a gazdasági társaságok ügyvezetői tisztségének, illetve a társasági részesedésüknek fiktív átvételével bíztak meg két férfit, ezért nekik közokirat-hamisítás miatt is felelniük kell.


The Conversation

Ne hagyd ki!