Twitter madár formájú fehér felhő a kék égbolton
Fotó: Shutterstock

Trükközött a Twitter, durva büntetést kapott

150 millió dollárra büntették a Twittert az Egyesült Államokban, mert törvénytelenül kezelt felhasználói adatokat célzott hirdetések eladására.

A büntetés átszámítva 55 milliárd forint. A Twitter bevételei nagy részét a platformon megjelenő hirdetésekből nyeri.

Az ígéret szép szó

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és a washingtoni igazságügyi tárca szerint a Twitter megsértette korábban tett kötelezettségvállalását. A platform ígéretet tett arra, hogy nem ad ki személyes információt – például telefonszámot vagy e-mail címet – hirdetők számára, de ezt nem tartotta be.

A Kereskedelmi Bizottság panasza szerint a Twitter 2013-ban kezdte arra kérni felhasználóit, hogy fiókjuk biztonságának növelése érdekében adjanak meg telefonszámot vagy e-mail címet. Ezeket az adatokat azonban arra is használták, hogy célzott hirdetésekkel bombázzák a felhasználókat. A gyakorlat, amelyet legalább 2019 szeptemberéig folytattak, több mint 140 millió Twitter-felhasználót érintett, és megdobta a cég elsődleges bevételi forrását.

Ha megtartatják, úgy jó

A méretes büntetés mellett a Twittert arra is kötelezték:

  • hagyjon fel a törvénytelenül begyűjtött telefonszámok és e-mail címek használatával,
  • tudassa a felhasználókkal, hogy nem megfelelően használta az információkat,
  • tájékoztassa őket a Kereskedelmi Bizottság által indított jogi eljárásról,
  • magyarázza el, hogyan lehet kikapcsolni a személyes hirdetéseket, és átnézni a többfaktoros azonosítási beállításokat,
  • biztosítson olyan többfaktoros azonosítási lehetőséget, amelyhez nem szükséges telefonszám,
  • vezessen be új adatvédelmi és biztonsági programot, ennek részeként 30 napon belül jelentse a Kereskedelmi Bizottságnak az esetleges incidenseket.

A büntetés nagysága tükrözi a Twitter elleni vádak súlyosságát, és az új szabályok alkalmazása a jövőben megakadályozza a hasonló félrevezető taktikák alkalmazását – mondta Vanita Gupta, az USA szövetségi társfőügyésze.

A Twittert 2020 decemberében Európában is megbüntették a GDPR adatvédelmi szabályainak megsértéséért, akkor 450 ezer eurónyi (177 millió forint) összegre. Tavaly év végén a Google és az Apple kapott hasonló okok miatt durva pénzbírságot az olaszoktól, Nagy-Britanniában pedig a Meta ellen nyújtottak be hasonló keresetet.


Ne hagyd ki!