Az egybillió forintos perrel szembe néző Meta Platforms kék-fekete logója egy sötét környezetben, a Meta a Facebook anyavállalata
Fotó: Unsplash

Forintban 1 billiós büntetéssel néz szembe a Facebook

Nagy-Britanniában csoportos keresetet nyújtottak be a Facebook anyavállalata, a Meta Platforms ellen. Ha nyernek, az 2,3 milliárd fontos, átszámítva közel 1000 milliárd forintos büntetést eredményezhet a cégnek-írja a Reuters.A nép hangja

A csoportos keresetet Liza Lovdahl Gormsen versenyjogi akadémikus, a brit pénzügyi szektor magatartási normáinak betartatását felügyelő Financial Conduct Authority (FCA) vezető tanácsadója nyújtotta be a versenyfellebbezési törvényszékre 44 millió állampolgár nevében.

A perben azzal vádolják a Facebookot, hogy tisztességtelen felhasználói feltételek révén arra kötelezte a fogyasztókat, hogy adják át értékes személyes adataikat a platformhoz való hozzáférés érdekében. Gormsen szerint a közösségi óriás visszaélt piaci erőfölényével, az emberek személyes adatainak tisztességtelen felhasználásával pedig több milliárd fontot keresett 2015 és 2019 között.

Lovdahl Gormsen azt állítja, hogy a Facebook különböző algoritmusok és mechanizmusok, például a Facebook Pixel segítségével "mindent látó képet" épített az emberek internetezési szokásairól, és értékes, mély adatprofilokat alkotott a felhasználókról, amelyeket később nyerészkedésre használt fel.

A vállalat egyelőre annyit reagált az ügyre, hogy az emberek azért vették igénybe a szolgáltatásait, mert az értéket jelentett számukra, és "érdemben szabályozhatják, hogy milyen információkat osztanak meg a Meta platformjain és kivel".

Többfrontos támadás

Meglehetősen nehéz napok állnak a Meta jogi csapatának tagjai előtt, ugyanis nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem hazai pályán, az USA-ban is meg kell védeniük munkaadójukat.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) azzal vádolja a Metát, hogy versenyellenes lépésekkel próbálja megőrizni monopóliumát, felvásárolja riválisait vagy ellehetetleníti sikeres működésüket, illetve piaci befolyását kihasználva rendszeresen manipulálja az árakat. Az FTC célja az, hogy a bíróság kényszerítse a Metát az Instagram fotómegosztó és a WhatsApp csevegőalkalmazás eladására.

A Meta december elsején kérvényezte, hogy a szövetségi bíróság utasítsa el az FTC keresetét azzal érvelve, hogy nincs elfogadható tényszerű bizonyítéka állításai alátámasztására, illetve azt sem sikerült bizonyítania, hogy a Facebook törvénytelenül járt el üzleti érdekei védelmében. A napokban az illetékes bíró, James Boasberg elutasította a Meta fellebbezését, így a kereskedelmi bizottság zöld utat kapott, hogy végig vigye az ügyet.

A bíró ugyanakkor azt is kijelentette, hogy azok a vádak nem nyertek igazolást, melyek szerint a Facebook megtagadta az interoperabilitási együttműködést a konkurens cégekkel.

A története egyik legfontosabb és legnagyobb jogi csatája előtt álló Meta biztos a saját sikerében. Azzal, hogy a platformszabályzatával kapcsolatos állításokat elutasították, az FTC ügyének hatóköre is leszűkült. Ráadásul a bíróság évekkel ezelőtt jóváhagyta az Instagram és a WhatsApp bekebelezését, így az FTC finoman szólva sincs egyszerű helyzetben.

Továbbá a Meta vélhetően minden meg fog tenni, hogy megnyerje az ügyet, hiszen az Instagramot és a WhatsApp-ot is havonta több mint kétmilliárd ember használja aktívan. Óriási kiesést jelentene az elvesztésük. Az ügyről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!