Metaverzumban lévő emberek ülnek Oculus VR szemüvegeben egy szobában
Fotó: Unsplash

A Facebook ázsiai egyetemekkel építi a metaverzumot

Mark Zuckerberg nemrég bejelentette, hogy a Facebook jelenlegi formájában néhány éven belül megszűnik létezni. A vállalat most egy gigantikus befektetési alapot hozott létre, hogy külső segítséggel egy úgynevezett metaverzummá alakítsa a platformot.Komolyan gondolja

A Facebook az új kutatási alapból két éven keresztül összesen 50 millió dollárral, átszámítva nagyjából 15 milliárd forinttal fogja támogatni azokat a külső partnereket, akik beszállnak a platform fejlesztésébe. A vállalat már évek óta finomítgatja a metaverzum alapkövét alkotó technológiákat és eszközöket, egyebek között az Oculus virtuális valóság (VR) headseteket, illetve a kiterjesztett valóságra (AR) épülő szemüvegeket és karkötőket. A cég alapvetően négy kutatási területet fog finanszírozni. Egyebek között az adatvédelem és a biztonság is kiemelt figyelmet kap, ahogyan azok a kulcsfontosságú technológiák is, amelyek mindenki számára elérhetőek, kényelmesek, inkluzívak és gazdaságilag jövedelmezők. A Facebook továbbá ösztönözni akarja a gyerekcipőben járó ágazatban a versenyt. Zuckerberg már meg is találta az első partnereket. A washingtoni Howard Egyetem azt fogja kutatni, hogy az információs technológia sokszínűsége hogyan építhető be a metaverzumba, a Szöuli Nemzeti Egyetem és a Hongkongi Egyetem pedig a biztonságot, az etikus működést és a felelősségteljes tervezést segíti elő. A Szingapúri Egyetem is jelezte részvételi szándékát, méghozzá adatvédelmi és biztonsági fejlesztésekkel.

Mi az a metaverzum?

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a Facebook 2026-ban már metaverzumként funkcionál. Ugorjunk előre öt évet az időben!

Ezen a ponton a Facebook teljesen máshogy néz ki, mint 2021-ben. Bárki, bármikor könnyedén beugorhat a közösségi média virtuális terébe, ahol jóformán személyesen találkozhat az ismerőseivel. A VR eszközök segítségével a Facebook szoftvere pontos képet alkot rólunk, így a virtuális térben úgy találkozhatunk és beszélgethetünk egymással, mintha valóban egy helyiségben lennénk. Képzeljük el, ahogy a kanapén pihenünk, és ott ül mellettünk a több száz kilométerre lévő családtagunk élethű mása.

A felhasználók komplett irodákat hozhatnak létre a metaverzumban, ahol új szintre emelhetik a távmunkát és az online meetingeket. A virtuális tér előnye, hogy nincs méretbeli megkötése, így a közösségi „helyszínekhez" annyi felhasználó csatlakozhat, amennyit az alkotó szeretne. És természetesen ezek a virtuális terek teljesen személyre szabhatók.

A metaverzumnak köszönhetően eltűntek a határok, átalakult az oktatás, és a művészek is felvirágozhatnak.

2021-ben valószínűleg még sokaknak ismerősen cseng a „Ready Player One" című film, nekik üzenjük, hogy a Facebook 2026-ban hellyel-közel megvalósította Ernest Cline fantáziavilágát. De térjünk vissza a jelenbe.

Régóta tervben van

Zuckerberg már jó ideje kutatja a virtuális valóságban rejlő lehetőségeket. A Facebook 2014-ben, 2,3 milliárd dollárért vásárolta fel a világ egyik legnagyobb VR technológiai vállalatát, az Oculus-t. A VR technológia eddig a videójátékok világában volt igazán népszerű, ez azonban hamarosan változhat. Zuckerberg már többször is jelezte, hogy komoly tervei vannak a technológiával. Arra számít, hogy a VR lesz a következő meghatározó számítástechnikai platform a számítógépek és a telefonok mellett. 2019-ben a Horizon projekttel bővítette a cég VR palettáját. Ez egy meghívásos alapú digitális tér, ahol a felhasználók az Oculus szemüvegek segítségével, rajzfilmszerű avatárokként léphetnek egymással kapcsolatba.

Ne hagyd ki!