Hamarosan mindenki szakértő lehet a Facebookon
Fotó: Alex Haney on Unsplash

Hamarosan mindenki szakértő lehet a Facebookon

A Facebook új funkcióval bővíti a platformját. A csoportok adminisztrátorai a közeljövőben szakértői jelvényeket osztogathatnak a tagoknak.A Facebook az új funkcióval szeretné kiemelni a valódi szakértőket a tömegből. Ezzel azonban egy probléma van. Ahogy említettük, nem a cég fogja eldönteni, hogy ki minősül szakértőnek, hanem a Facebook csoportok adminjai. Persze az adminok csak a saját csoporttagjaiknak adhatnak ilyen jelvényeket, nekik viszont megkötés nélkül. Ez azt jelenti, hogy az összeesküvés-elméleteket vagy a szélsőséges nézeteket terjesztő felhasználók is könnyedén „szakértővé" válhatnak.

Mindenki ért mindenhez

A Facebook az elmúlt hónapokban sokat szigorított a csoportok működési szabályzatán. Az „ellenőrök" egyebek között számos oltásellenes, szélsőséges , vagy éppen konteós csoportot töröltek, de a politikai csoportok népszerűsítése is megszűnt. A vállalat a szakértő funkcióval azt szeretné elérni, hogy nagyobb hangot kapjanak azok az emberek, akik megbízható információval tudnak szolgálni a csoporttagoknak.

A funkció egyelőre tesztfázisban van, de hamarosan mindenki számára elérhető lesz. A csoporttagoknak lehetőségük lesz elutasítani a szakértői jelvényeket.

Azok a tagok, akiket minimum háromszor jelentenek a közösségi média alapelveinek megsértéséért, elveszítik a szakértői jelvényüket.

A Facebook egy olyan funkciót is fejleszt, amely a csoport adminjainak segítene a szakértők bevonzásában. Ez úgy nézne ki, hogy a cég kiválaszt néhány megbízható felhasználót, akiknek pontosan meg kellene határoznia, hogy mely területen számítanak igazi specialistának. Például egy sportolónak titulált ember jelezheti, hogy a jógához ért. Vagy egy hivatásos videojátékos azt, hogy melyik játékban számít profinak.

A kategorizálások után a csoportok adminjai szabadon keresgélhetnek a hivatalosan bejegyzett szakértők között, akiket meginvitálhatnak a csoportjaikba. Ez már talán egy fokkal átgondoltabban hangzik.

Ne hagyd ki!