Okostelefon a kézben Facebook logóval
Fotó: Shutterstock

Stresszben, éhbérért dolgoznak Facebook moderátorok

Perel a Facebook egy korábbi tartalommoderátora emberkereskedelem és mentális támogatás elmaradása miatt. Daniel Motaung óránként körülbelül hétszáz forintot kapott azért, hogy olyan posztokat szemlézzen, amelyekben például lefejezés és gyermekbántalmazás volt.

A közösségi oldalnál világszerte több ezer moderátor dolgozik, hogy megvizsgálja a felhasználók vagy a mesterséges intelligencia által jelentett tartalmakat. Ha ezek nem felelnek meg a szabályoknak, akkor eltávolítják őket.

Extrém tartalmak

A Nairobiban benyújtott perirat szerint Motaungot nem figyelmeztették előzetesen arra, hogy a munka során milyen pszichés megterhelésnek lesz kitéve. A Metát és helyi alvállalkozóját, a Samát is perelik, amely a vádakat „kiábrándítónak és pontatlannak” nevezte. A Meta, a Facebook tulajdonosa nem kommentálta az ügyet.

Az első hasonló videóban, amelyet Motaung látott, lefejeztek valakit. Azt mondja, hogy az ilyen extrém tartalmakkal való rendszeres szembesülés az embert olyan lelkiállapotba juttatja, amelyet korábban elképzelni sem tudott.

Az életem olyan, mint egy horrorfilm

- fogalmazott. Poszttraumás stressz szindrómával diagnosztizálták, és a BBC-nek elmondta, hogy szerinte a munkatársai is nehezen birkóztak meg a lelki teherrel. Volt olyan, hogy sírva mentek ki az irodából.

Motaung Nairobiban dolgozott, ahol a kelet- és dél-afrikai tartalmak nagy részét moderálják.

Hátrányos helyzet

A peranyag szerint a Sama álláshirdetése félrevezető volt, azt írta: call center munkatársat, tartalommoderátort keres. Nem tartalmazott azonban figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy a jelentkező szélsőséges tartalmakkal találkozik, tulajdonképpen minimális munkaköri leírás volt benne.

A munkába állás után pedig az általában hátrányos körülmények közül érkező dolgozóknak nem volt könnyű hirtelen mindent otthagyni.

A peranyag szerint a Sama, amely szerte Afrikában keresi a dolgozóit, és megelőlegzi számukra a repülőjegyet, kimerítette az emberkereskedelem fogalmát is. Montaung Dél-Afrikából érkezett hozzájuk.

Kérik, hogy a bíróság adjon neki és más, jelenlegi és korábbi moderátoroknak anyagi elégtételt, mondja ki, hogy a külsős moderátoroknak ugyanannyi fizetést és ugyanolyan egészségügyi ellátást kell kapniuk, mint a Meta dolgozóinak, és biztosítsa a jogot arra, hogy a munkavállalók beszélhessenek a munkahelyi körülményekről, és alakíthassanak szakszervezetet.

2020-ban a Meta 52 millió dollárt fizetett amerikai tartalommoderátoroknak, akik mentális egészségkárosodást szenvedtek munkájuk közben.


Ne hagyd ki!