Mark Zuckerberg sötét felsőben integet az elértéktelenedett kriptovalutájának
Fotó: Shutterstock

Zuckerberg csúnyán mellényúlt a kriptókkal, most menti, ami menthető

Közel négy évnyi küzdelem után a Facebook úgy döntött, megválik kripto-projektjének szellemi tulajdonjogaitól.


Balszerencse áradása

A Facebook 2019-ben jelentette be a Calibra kriptotárca-projektet és a hozzá tartozó kriptovalutát, a Libra-t, abban reménykedve, hogy 2020-ban piacra dobhatja a termékeket. Zuckerberg eredetileg egy olyan tokent akart létrehozni, amely az amerikai dollár és más külföldi valuták alternatívájaként funkcionált volna. Ennek már lassan négy éve, de azon kívül, hogy a Calibra-t átnevezte Novira, a Libra-t pedig Diemre, komolyabb eredményeket nem tudott felmutatni a közösségi óriás.

A vállalatot az elmúlt években rengeteget kritizálták a szabályozók, mondván, hogy a valutája felboríthatja a pénzügyi stabilitást és a felhasználók személyes adatait is veszélybe sodorja. Zuckerbergnek még az amerikai kongresszus előtt is tanúskodnia kellett, ahol megígérte, csak akkor élesítik a valutát, ha minden szükséges engedélyt megkapnak. A projektet a Mastercard, a Visa és a PayPal is támogatta, de a folyamatos problémák miatt végül mindhárman elpártoltak a Novitól.

Végül úgy tűnt, hogy a sokéves kálvária után sínen van a Facebook, amikor a Silvergate Capital kriptobankkal megállapodott a Diem stablecoin kibocsátásában. Az USA központi banki rendszere, a Federal Reserve System (Fed) végül ezt is megvétózta.

„Uraim, egy élmény volt”

Az i-re valószínűleg az tette fel a pontot, hogy tavaly a projekt vezetője, David Marcus úgy döntött, elhagyja a vállalatot. Nem sokkal később Riyaz Faizullabhoy és Nassim Eddequiouaq is követte a példáját, akik vezető mérnökként dolgoztak a várva-várt technológián.

A Bloomberg értesülései szerint Zuckerberg végleg lemondott a Noviról és a Diemről. A cég jelenleg tárgyalásokat folytat befektetési bankokkal, próbál vevőket találni szellemi tulajdonára. A Bloomberg szerint a tárgyalások kezdeti szakaszban vannak, és nincs rá garancia, hogy vevőt találjanak a megtépázott szabadalmakra. Mindenesetre az elsődleges cél az, hogy kifizessék a pórul járt befektetőket. Egyelőre semmilyen információ nincs arról, hogy mennyit érhet a szóban forgó szellemi tulajdon.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért szállt rá ennyire a Facebookra az amerikai kormány, miközben özönlenek a kriptopiacra a veszélyesebbnél-veszélyesebb valuták?

Ennek az lehet az oka, hogy a kormány nem szeretné, ha túl nagy hatalomra tennének szert az óriáscégek.

Egy stablecoin/kriptotárca kibocsátó és egy kereskedelmi cég kombinációja a gazdasági hatalom túlzott koncentrációjához vezethet

-olvasható az elnök pénzügyi piacokkal foglalkozó munkacsoportjának jelentésében.

A Biden kormányzat emellett novemberben felszólította a kongresszust, hogy szigorúan szabályozza a stablecoinokat, ha valaki csereeszközként kívánja használni azokat. Arra is figyelmeztetett, hogy a kereskedelmi szervezetek túlságosan nagy befolyásra tehetnek szert, ha saját valutákat bocsáthatnak ki.

Ne hagyd ki!