Elon Musk fekete pólóban könyököl  egy asztalon egy mikrofon előtt
Fotó: www.flickr.com

Ennyivel gazdagodott tavaly a világ 10 leggazdagabb embere

A Bloomberg milliárdos indexéből kiderült, hogy a világ 10 leggazdagabb embere tavaly összesen 402,17 milliárd dollárral növelte vagyonát (Ez nagyjából megfelel a 2019-es norvég GDP-nek). Cikkünkben megvizsgáljuk, fejenként mennyit kerestek 2021-ben korunk legtehetősebb milliárdosai.Gyümölcsöző év

Az elmúlt hónapokban több kutatás is alátámasztotta, hogy a pandémia kifejezetten jót tett a világ leggazdagabb embereinek, pontosabban a pénztárcáiknak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy a világ 10 leggazdagabb embere fejenként minimum 100 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Akad köztük olyan, aki már évek óta tagja a 100 milliárd dolláros klubnak (például Bill Gates és Jeff Bezos), de a legtöbbjük idén csatlakozott az elitcsoporthoz.

Nézzük, hogyan változott vagyonuk 2021-ben (a Bloomberg december 29-i adatai alapján)!

1. Elon Musk

Elon Musk meglehetősen jó évet tudhat maga mögött. Űrvállalata, a SpaceX számos sikeres küldetést hajtott végre 2021-ben, illetve rengeteg zsíros tendert nyert el a NASA-tól. A Neuralink nevű neurotechnológiai vállalata remekül halad az agyi chipek fejlesztésével, jelen állás szerint idén emberek agyába is beültetheti az első eszközöket. Musk érdemeit sokáig lehetne részletezni (ezekről korábban EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk), vagyona szempontjából azonban egy céget érdemes kiemelni: a Teslát.

A Tesla minden eddiginél sikeresebb évet tudhat maga mögött. Részvényárfolyama idén 60 százalékkal nőtt, piaci értéke októberben meghaladta az egybillió dollárt. Részvényeinek köszönhetően Musk vagyona rövid időre meghaladta a 300 milliárd dollárt, ez korábban még soha senkinek nem sikerült.

Vagyona jelenleg 277 milliárd dollár körül mozog. Ez azt jelenti, hogy az űrbáró 2021-ben nagyjából 121 milliárd dollárral (cirka 39 325 milliárd forint) gazdagodott.

2. Jeff Bezos

A Bloomberg jelenleg közel 195 milliárd dollárra becsüli Jeff Bezos vagyonát, amely „szerény” ötmilliárd dollárral gyarapodott 2020-hoz képest.

Bezos júliusban lemondott az Amazonnál betöltött vezérigazgatói posztjáról, hogy több időt szentelhessen olyan kezdeményezésekre, mint a Bezos Earth Fund, a The Washington Post, az Amazon Day 1 Fund és a Blue Origin űripari vállalat.

3. Bernard Arnault

Bernard Arnault az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton francia luxusmárka-cégcsoport vezérigazgatója. Olyan márkák tartoznak irányítása alá, mint a Louis Vuitton, a Christian Dior és a Givenchy. Arnault jelenleg Európa leggazdagabb embere.

2021-ben 61 milliárd dollárral növelte vagyonát, amely így már 176 milliárd dollárra nőtt.

4. Bill Gates

Annak ellenére, hogy Bill Gates már jó ideje felhagyott a Microsoft igazgatásával, a cégben birtokolt részvényeinek (1%) köszönhetően évről-évre gazdagabb lesz.

Vagyonát jelenleg 139 milliárd dollárra becsülik, amely hétmilliárddal több, mint tavaly.

Ideje nagy részét manapság környezetvédelmi és jótékonysági ügyekre fordítja.

5. Larry Page

A Google társalapítója tavaly 47 milliárd dollárral növelte vagyonát, amely nagyjából 130 milliárd dollár körül mozog.

Larry Page jelenleg a világ ötödik leggazdagabb embere. Ezt főleg annak köszönheti, hogy a keresőóriás anyavállalatának, az Alphabetnek a piaci értéke novemberben meghaladta a kétezer milliárd dollárt.

Page az Alphabet vezérigazgatói posztjáról már lemondott, de továbbra is az igazgatóság tagjaként szolgálja a cég érdekeit.

A Top 10-es lista többi tagjának vagyona, illetve annak változása 2021-ben:

6. Mark Zuckerberg: 128 milliárd dollár, +24 milliárd dollár

7. Sergey Brin: 125 milliárd dollár, +45 milliárd dollár

8. Steve Ballmer: 122 milliárd dollár. +41 milliárd dollár

9. Larry Ellison: 109 milliárd dollár, +29 milliárd dollár

10. Warren Buffett: 109 milliárd dollár, +21 milliárd dollár

The Conversation

Ne hagyd ki!