Egy Jaguar parkol egy gazdag ember villájának az udvarán felhős időben
Fotó: Unsplash

Soha nem volt még annyi gazdag ember a világon, mint most

A World Inequality Report társadalomtudósai megvizsgálták, hogy mennyivel gyarapodott a világ milliárdosainak vagyona a pandémia idején. A kutatás alátámasztja azt az „egyetemes igazságot", hogy egy világválság a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket pedig még szegényebbé teszi.


"Meglepő" adatok

Magabiztosan kijelenthetjük, hogy a pandémia kifejezetten jót tett a világ leggazdagabb embereinek, pontosabban a pénztárcájuknak. Az említett felmérésből kiderült, hogy:

  • a felső 0,01 százalékba tartozó 520 ezer csúcsgazdag a globális vagyon 11 százalékát birtokolja a tavalyi 10 százalékhoz képest
  • a szegénység meredeken nőtt azokban az országokban, ahol gyengébb a jóléti lefedettség, míg az Egyesült Államokban és Európában a hatalmas kormányzati támogatások legalább részben enyhíteni tudták a pandémia alacsonyabb jövedelműekre gyakorolt gazdasági hatását
  • a szupergazdagok főleg az online kereskedelem fellendüléséből és az árucikkek drágulásából profitáltak

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az amerikai Forbes dollármilliárdos listájára idén 2755 ember került fel, akik összvagyona meghaladja a 13 100 milliárd dollárt, ami nagyjából 4,2 trillió forintnak (4 231 300 milliárd forint) felel meg. Ez abszolút rekordnak számít. Tavaly nyolcbillió dollárra beülték a milliárdosok összvagyonát.

Egyre rosszabb lesz

A COVID-válság még jobban elmélyítette a nagyon gazdagok és a világ többi embere közötti szakadékot.

-mondta Lucas Chancel, a kutatás egyik vezetője.

Mivel a személyes vagyon nagysága a jövőbeni gazdasági nyereség, és egyre inkább a hatalom és befolyás egyik fő forrása, ezért ez az egyenlőtlenség várhatóan még tovább fog nőni

-írták a szakemberek a dokumentumban.

A World Inequality Report egy sor korábbi kutatás eredményeit támasztja alá, amelyek szintén az egészségügyi, társadalmi, nemi és faji egyenlőtlenségek növekedését vizsgálták.

Ezekről korábban EBBEN és EBBEN a cikkünkben írtunk.

A friss jelentés számos speciális kutatás és nyilvános adat felhasználásával készült. Abhijit Banerjee és Esther Duflo amerikai közgazdászok is közreműködtek az Inequality Report-ban. Ők ketten annak a triónak a tagjai, amely 2019-ben elnyerte a Közgazdaságtudományi Nobel-díjat.

Ne hagyd ki!