Egy nő éppen azt mutogatja, hogy nincs pénz a pénztárcájában
Fotó: Unsplash

A dollármilliomosok jó része szerint árt a gyereknek, ha túl sokat örököl

A Motley Fool pénzügyi és befektetési tanácsadó cég kétezer igen vagyonos embert kérdezett meg arról, hogy kire hagyja a vagyonát. Meglepő válaszok születtek.A közjó érdekében

A hírességek és a vagyonos vállalkozók körében egyre népszerűbb az a mozgalom, amelynek résztvevői fogadalmat tesznek, hogy örökségükből szinte semmit nem hagynak a leszármazottjaikra, családtagjaikra (the Giving Pledge). Félreértés ne essék, legtöbbjük azért minimum egy házat és egy autót biztosít a gyermekének, de vagyonuk nagy részét haláluk után, vagy még életük során jótékony célokra fordítják. Példának okául Warren Buffett, Bill Gates, Daniel Craig, Sting, Gordon Ramsay és Sir Elton John is így gondolkodik. A Motley Fool olyan embereket bombázott kérdéseivel, akik nettó vagyona meghaladja minimum az egymillió dollárt (nagyjából 300 millió forint).

Fontos, de csak módjával

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 67 százaléka attól fél, hogy túl sok pénzt hagy a gyermekeire. A válaszadóknak számos aggályuk volt azzal kapcsolatban, hogy milyen következményekkel járhat a busás örökség. Sokan attól tartanak, hogy gyermekeik felelőtlenül használják fel a pénzüket, vagy egész egyszerűen ellustulnak a jólétben.

A Motley Fool kutatási elemzője, Jack Caporal elmondta a CNBC-nek,az aggódó szülőkre jellemző, hogy bizonyos feltételekhez kötik az örökségüket. Az örökösöknek sok esetben bizonyítottan olyan értékeket kell elsajátítaniuk, amelyek a szülők szerint elengedhetetlenek egy sikeres élethez. Ilyen például a szorgalmas, kemény munka, az iskolai eredményesség, a szakmaim karrier.

Olyanok is részt vettek a felmérésben, akik korábban tetemesebb örökséghez jutottak (több mint egymillió dollárhoz). 85 százalékuk úgy gondolta, hogy igenis lehetséges túl sok pénzt örökölni. Ez azért is érdekes, mert ők első kézből tapasztalták a hirtelen jött sok pénz hatását. 84 százaléka azoknak, akik 500 ezer és egymillió dollár közötti örökséghez jutottak szintén ezen a véleményen vannak. További érdekesség, hogy az egyetértők százalékos aránya úgy csökkent, ahogy az örökölt pénz mennyisége. Így a 100 és 500 ezer dollárt öröklők 78,5 százaléka, míg a 100 ezer dollárnál kevesebbet öröklők 69 százaléka gondolta úgy, hogy a túl nagy örökség negatívan befolyásolhatja az örökösöket.

Az aggodalmak ellenére a kétezer válaszadó 60 százaléka szerint kifejezetten fontos örökséget hagyni a leszármazottakra, 34 százalékuk pedig azt tervezi, hogy vagyonuk minimum 50 százalékát a családra hagyják.

Ne hagyd ki!