A gazdagok megadóztatásáért tüntető tömeg
Fotó: Shutterstock

Ritka pillanat: nem tetszik a gazdagoknak, hogy túl kevés adót fizetnek

Megtörtént, amire senki sem számított: csúcsgazdagok egy csoportja saját tegjai ellen lobbizva felszólította a világ kormányait, hogy sújtsák nagyobb adóterhekkel a vagyonos embereket a szegények és a gazdagok közötti egyenlőtlenség csökkentése érdekében.Maguk ellen, a jó érdekében

A legtöbben elmondhatjuk, hogy bár a világ rengeteg szenvedésen ment keresztül az elmúlt két évben, a mi vagyonunk tovább gyarapodott a világjárvány alatt-mégis, kevesen mondhatjuk el, hogy tisztességesen kifizettük az adóterhek ránk eső részét

-olvasható a dollármilliomosok nyílt levelében, amelyben arra szólítják fel a világ kormányait, hogy nagyobb adókat vessenek ki a gazdagokra.

A nyílt levelet eddig 102 tehetős ember írta alá, a csoportot az amerikai Patriotic Millionaires, a németországi Tax Me és a dániai székhelyű Millionaires for Humanity szervezetek támogatják (természetesen nem anyagilag).

A „gazdagadó” pártolói között olyan nagyágyúk is feltűntek, mint Abigail Disney, a Disney örökösnője, testvére, Tim Disney, és a korai Amazon-befektető Nick Hanauer.

Az aláírók között német, kanadai, egyesült államokbeli, egyesült királyságbeli, dán, norvég, iráni, holland és osztrák milliárdosok is megtalálhatók.

A levélben a csoport azzal érvel, hogy a nemzetközi adórendszer bizalomhiányt teremtett a hétköznapi emberek és az „elit” között.

A világnak – minden egyes országnak - köteleznie kell a gazdagokat, hogy fizessék be a rájuk eső részt. Adóztassatok meg minket, gazdagokat, adóztassatok meg most!

-írták a levélben.

Konkrét ajánlásokat nem tettek az adóemelésre.

Lesz vajon eredménye?

A nyílt levél időzítése nem véletlen, ugyanis pont a napokban, január 17-21 között zajlik az idei Világgazdasági Fórum, ahol a világ vezetői megvitatják a legfontosabb globális kihívásokat és a lehetséges megoldásokat.

A dollármilliomosok csoportja szerint a fórum eddig "kevés kézzelfogható értéket teremtett".

Amíg a résztvevők nem ismerik el az egyszerű, hatékony megoldást, ami jóformán az arcukba lóg – a gazdagok megadóztatását –, addig az emberek a világ problémáinak megoldása iránti úgynevezett elkötelezettségüket továbbra is csak egy rossz előadásnak fogják tekinteni

-kritizálták a fórum résztvevőit a levélben.

Egy tavalyi blogbejegyzésben a Világbank arra buzdította az országokat, hogy fontolják meg egy hasonló adóteher beiktatását az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. A Reuters szerint a járvány kezdete óta eddig csak Argentína és Kolumbia követte a Világbank tanácsát.

Korábban a világ leggazdagabb emberét, Elon Muskot is sok támadás érte az adózási szokásai miatt, erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!