Gazdag ember szivarozik egy széken a nagyvárost nézve a 60 perces pihenőidejében
Fotó: Shutterstock

A különbség a szegények és a gazdagok között: 240 perc

Tom Corley, a Rich Habits könyv szerzője több mint három évet töltött el 233 gazdag és 128 szegény ember társaságában, megfigyelve a szokásaikat és mindennapjaikat, miközben a siker titkát kereste. Arra a megállapításra jutott, hogy a két csoportot csupán napi 240 perc választja el egymástól.Bűvös szám

Ha másban nem is, egy dologban hasonlítanak egymásra a szegények és a gazdagok: mindenkinek 1440 percből áll egy nap. Ebből nagy általánosságban nézve 1200 perc munkára, alvásra, táplálkozásra, tisztálkodásra, öltözködésre és családdal kapcsolatos teendőkre megy el. Magyarul mindenkinek körülbelül 240 perce van naponta arra, hogy azt csináljon, amit csak akar. Tom Corley úgy véli, a gazdagok annak köszönhetik vagyonukat, amit ebben a 240 percben csinálnak. Fontos megjegyezni, hogy nem lottónyertesekről és oligarchák örököseiről, hanem olyan emberekről van szó, akik önerőből érték el sikereiket. Nézzük, mivel tölti a szóban forgó 233 dollármilliomos a szabadidejét!

A napi rutin

A megfigyelt vagyonosok 80 százaléka naponta minimum 60 percet szentelt az álmai megvalósításának. Ez magában foglalja a célkitűzések megfogalmazását és az elérésükhöz szükséges lépések megtervezését és végrehajtását. Mivel önerőből meggazdagodott milliomosokról van szó, ezért ezt az intervallumot sokan egy mellékes, plusz bevételi forrás megteremtésére fordítják. Ehhez szorosan kapcsolódik egy másik tanulság: 80 százalékuk szintén 60 percet szán naponta tanulásra és készségei fejlesztésére, gyakorlásra. Ez a mindennapi szokás segített nekik tökéletesre fejleszteni tudásukat, ennek köszönhetően igazi virtuózokká váltak a szakterületeiken. Nem arról van szó, hogy minden nap valami új után érdeklődve belekapnak mindenbe, sokkal inkább arról, hogy kiválasztanak egy területet, ami szorosan illeszkedik a céljukhoz, és azon dolgoznak, hogy tökéletesre csiszolják az álmaik eléréséhez szükséges képességeiket.

Kapcsolati tőke és testi egészség

A megfigyeltek 90 százaléka arról számolt be, hogy átlagosan 30 percet tölt meglévő kapcsolatai ápolásával és újak kialakításával. Napi teendőik részét képezte:

  • a hálózatépítés: üzleti eseményeken, kereskedelmi szövetségek és nonprofit szervezetek eseményein való részvétel, vagy hasonló összejövetelek szervezése
  • a köszönő hívások: fontos kapcsolatok felhívása csak azért, hogy pár szót kötetlenül beszélgessenek
  • a szülinapi köszöntések: szülinapos kapcsolatok telefonos felköszöntése
  • az életeseményekhez köthető gratulációk: olyan emberek felhívása, akik valamilyen meghatározó eseményt éltek át, például gyermekük született, megházasodtak, vagy egy fontos családtagjuk eltávozott. Az emberek ilyenkor felfokozott érzelmi állapotban vannak, így biztosan emlékezni fognak arra, hogy ki hívta fel őket aznap

A felsoroltak mellett szintén napi 30 percet fordítanak a rendszeres testmozgásra egészségük és mentális jólétük érdekében.

Pihenés

A gazdagok ugyanolyan emberek, mint bárki más, éppen ezért nekik is szükségük van pihenésre és egy kis semmittevésre. A különbség az, hogy ők maximum 60 percet hajlandóak feláldozni napjaikból a kikapcsolódásra.

Természetesen nincs egyetlen, jól bevált, biztosan működő megoldóképlet a gazdagság eléréséhez, de egyértelműen meghatározza életed anyagi körülményeit az, hogy hogyan töltöd a mindennapjaidat. A vagyonosabb emberek napi szokásokat alakítanak ki, amelyeket már-márrögeszmésen, hosszú éveken keresztül követnek. A mindennapi szokások hatása idővel halmozódik, ami végül vagyongyarapodás formájában jelenik meg életünk későbbi szakaszában. Legalábbis Tom Corley ezt mondja.

Ne hagyd ki!