10-es lista mellékállásokból
Fotó: Shutterstock

Mellékállások, amelyekkel egész jól lehet keresni

A bizonytalan gazdasági környezetben sokan tervezik, hogy próbálnak minél több pénzt megtakarítani, esetleg mellékállás után nézni. Mutatjuk, a szakemberek szerint milyen munkákkal lehet a legnagyobb mellékes jövedelmekre szert tenni manapság.


Sokan vállalnának mellékállást

Nemcsak Európában magas az általános infláció, hanem az Egyesült Államokban is. A bérek 4,6 százalékkal emelkedtek decemberben éves alapon az USA-ban, viszont az általános infláció 7,1 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Tehát elkönyvelhető a reálbércsökkenés.

Egy kutatás szerint emiatt az amerikaiak nagyjából 40 százaléka a tavalyinál több pénzt próbál megtakarítani, de olyanok is akadnak, akik inkább extra jövedelemre tennének szert.

A növekvő kamatok és költségek, valamint az infláció miatt az emberek egyre inkább hajlanak arra, hogy mellékállást keressenek, így fedezzék az egyre drágább megélhetésüket

- idézi Sinem Bubert, a ZipRecruiter vezető közgazdászát a Bloomberg.

A keresletük mellett a mellékállások kínálata is bővült az amerikai munkaerőpiacon az utóbbi időben. A ZipRecruiter elemezte az ilyen munkalehetőségeket. Kiválogatta azokat, amelyek kevés vagy semmilyen korábban megszerzett munkatapasztalatot nem igényelnek, majd ragsort állított fel az átlagos órabéreik alapján.

Ezek lehetnek a legjövedelmezőbb mellékállások manapság az USA-ban:

  1. Háztartásvezető
  2. Különböző szakmunkás pozíciók
  3. Értékesítő
  4. Minőségellenőr
  5. Betegellátási koordinátor
  6. Rendezvényszervező
  7. Sofőr
  8. Ügyfélszolgálatos
  9. Segédápoló
  10. Telemarketinges

Ha beesik egy kis prémium, erre költjük

Hazánkban is egyre nagyobb problémát jelenthet a napi költségek fedezése. Egy közelmúltban készült felmérésből az derült ki, hogy a béren kívüli juttatásokon belül leginkább a mindennapi megélhetést segítő cafeteriára vágynak a magyar alkalmazottak.

A válaszadók 84 százaléka beérné 20 százalékkal kevesebb évi nettó juttatással, ha azt teljes egészében a mindennapi megélhetésére, például élelmiszerre, rezsire fordíthatná. Jobb fizetés és magasabb juttatás miatt mintegy 80 százalékuk váltana munkahelyet, nagyjából 30 százalékuk pedig jelenleg is ilyen lépésben gondolkodik.

Cafeteriát a megkérdezettek 35 százaléka kapott tavaly. Közülük a szellemi munkát végzők mintegy 40 százaléka (58 százalékuk évi 200 ezer forintnál is többet) és a fizikai dolgozók 30 százaléka (66 százalékuk nettó 200 ezer forintnál kevesebben részesült). Leggyakoribbak az évente egyszeri, illetve a havonta adott juttatások. Ezek éves összege 50 ezer forintnál kezdődik, de van akinek meghaladja az 500 ezret.

A válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy jelentősen csökkenne a motivációja, ha jövőre megszűnne ez a támogatás. Közel 40 százalékuknál a mindennapi megélhetést is megnehezítené.

Ne hagyd ki!