Steve Jobbs Apple alapító sikerességének a titka
Fotó: AB on Unsplash

Mi volt Steve Jobs titka? Az asszisztense most elárulta

Naz Beheshti hosszú ideig dolgozott Steve Jobs asszisztenseként, így testközelből láthatta az üzletember mindennapjait. A CNBC-nek elárulta, minek köszönhette a vizionárius feltaláló-üzletember a sikerét.


Látnoki képességű tech-próféta, született zseni, sikeres üzletember. Steve Jobs személyéhez rengeteg hasonló jelzőt lehetne párosítani, de végső soron ő is ugyanúgy emberből volt, mint mi, egyszerű halandók. Ahhoz, hogy a teljesítőképességét minden egyes nap a maximumon pörgesse, számos praktikát alkalmazott a hétköznapokban. Nézzük, mit tanulhatunk a néhai Apple-vezértől!

 Idő és energia

Jobs-ról köztudott, hogy nagy hangsúlyt fektetett az egészségére, sokat sportolt és meditált a hétköznapjaiban. Emellett az idejével is remekül gazdálkodott. Egykori asszisztense, Naz Beheshti arról beszélt a CNBC-nek, a főnöke azért volt ennyire sikeres és eredményes, mert sokkal inkább az energiája optimalizálására törekedett, mintsem az időmenedzsmentre.

Persze, nagyon fontos, hogy jól gazdálkodj az időddel. De ahhoz, hogy optimalizáld a napodat és maximalizáld a teljesítőképességed úgy, hogy nem esel bele a teljesítmény csapdájába, jól kell gazdálkodnod az energiáddal

– nyilatkozta Naz Beheshti, aki napjainkban a Prananaz vállalati jólléttel foglalkozó cég ügyvezető igazgatójaként dolgozik.

A teljesítmény csapdája az üzletasszony megfogalmazásában az, amikor valaki megszállottan hajszolja a munkaórákat. Sőt, úgy beszél az alvásmegvonásról és az egészségtelenül sok munkával töltött órákról, mintha valami kitüntetés lenne.

Ha valami bevált, kövesd

A szakember számos cégvezérrel dolgozott együtt az elmúlt években. Arról beszélt, sokan 1-2 órákat alszanak, vagy éjszakááznak, hogy több időt fordíthassanak a munkájukra. Viszont ez nagyon kontraproduktív. Aki nem hagy elég időt a testének a regenerálódásra, bizony közel sem tud olyan teljesítményt nyújtani mint egy kipihent ember. Hiába az extra rendelkezésre álló idő.

Beheshti azt javasolja a klienseinek, kövessék Steve Jobs példáját. Ennek az első lépése az, hogy alaposan elemezzék a hétköznapjaikat, az idő és az energia arányát.

Akkor végezd el azokat a feladatokat, melyek nagy kihívást jelentenek, vagy folyton halogatsz, esetleg csak nem inspirálnak, amikor a legenergikusabb vagy, és ne az idő, hanem az energiaszinted alapján optimalizáld a napodat. Egy nap mindenkinek ugyan annyi órából áll, igaz? Nos, pontosan emiatt van az, amiért egyes emberek sokkal több feladatot oldanak meg egy nap alatt, mint mások

-tette hozzá az üzletasszony.

Ne hagyd ki!