Naz Beheshti hosszú ideig dolgozott Steve Jobs asszisztenseként, így testközelből láthatta az üzletember mindennapjait. A CNBC-nek elárulta, minek köszönhette a vizionárius feltaláló-üzletember a sikerét.


Látnoki képességű tech-próféta, született zseni, sikeres üzletember. Steve Jobs személyéhez rengeteg hasonló jelzőt lehetne párosítani, de végső soron ő is ugyanúgy emberből volt, mint mi, egyszerű halandók. Ahhoz, hogy a teljesítőképességét minden egyes nap a maximumon pörgesse, számos praktikát alkalmazott a hétköznapokban. Nézzük, mit tanulhatunk a néhai Apple-vezértől!

 Idő és energia

Jobs-ról köztudott, hogy nagy hangsúlyt fektetett az egészségére, sokat sportolt és meditált a hétköznapjaiban. Emellett az idejével is remekül gazdálkodott. Egykori asszisztense, Naz Beheshti arról beszélt a CNBC-nek, a főnöke azért volt ennyire sikeres és eredményes, mert sokkal inkább az energiája optimalizálására törekedett, mintsem az időmenedzsmentre.

Persze, nagyon fontos, hogy jól gazdálkodj az időddel. De ahhoz, hogy optimalizáld a napodat és maximalizáld a teljesítőképességed úgy, hogy nem esel bele a teljesítmény csapdájába, jól kell gazdálkodnod az energiáddal

– nyilatkozta Naz Beheshti, aki napjainkban a Prananaz vállalati jólléttel foglalkozó cég ügyvezető igazgatójaként dolgozik.

A teljesítmény csapdája az üzletasszony megfogalmazásában az, amikor valaki megszállottan hajszolja a munkaórákat. Sőt, úgy beszél az alvásmegvonásról és az egészségtelenül sok munkával töltött órákról, mintha valami kitüntetés lenne.

Ha valami bevált, kövesd

A szakember számos cégvezérrel dolgozott együtt az elmúlt években. Arról beszélt, sokan 1-2 órákat alszanak, vagy éjszakááznak, hogy több időt fordíthassanak a munkájukra. Viszont ez nagyon kontraproduktív. Aki nem hagy elég időt a testének a regenerálódásra, bizony közel sem tud olyan teljesítményt nyújtani mint egy kipihent ember. Hiába az extra rendelkezésre álló idő.

Beheshti azt javasolja a klienseinek, kövessék Steve Jobs példáját. Ennek az első lépése az, hogy alaposan elemezzék a hétköznapjaikat, az idő és az energia arányát.

Akkor végezd el azokat a feladatokat, melyek nagy kihívást jelentenek, vagy folyton halogatsz, esetleg csak nem inspirálnak, amikor a legenergikusabb vagy, és ne az idő, hanem az energiaszinted alapján optimalizáld a napodat. Egy nap mindenkinek ugyan annyi órából áll, igaz? Nos, pontosan emiatt van az, amiért egyes emberek sokkal több feladatot oldanak meg egy nap alatt, mint mások

-tette hozzá az üzletasszony.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!